Nätverket LunchIn växer snabbt

| Av Nina Jansdotter |

LunchInKristian Andersson, grundare av det snabbväxande nätverket LunchIn, beskriver sig själv som en snart 40-årig pojke som bor i Jönköping i ett nära på underhållsfritt radhus med hanterbar gräsmatta. I huset huserar han och sambon, samt deras två tonåriga barn på 9 och 11 år. Kristian är född och uppvuxen i Grimsås, som är ett litet samhälle med cirka 1000 invånare, mest känt för kabeltillverkning och fotboll.

Enligt honom så var han en tillbakadragen gosse tills att han började på musikgymnasiet och han då övade upp sin extroverta sida. Han menar att han har en ganska bra förmåga att balansera dessa två sidor.

– Jag har arbetat inom lager, butik och industri tills jag läste på Ljushögskolan i Jönköping och sedan startade ett företag inom belysningsbranschen 2004, som heter Kontrast Group.  Nu arbetar jag fortfarande delvis åt dem men är ej delägare längre, säger Kristian.

Hur kom du på idéen med LunchIn?

– Vintern och våren 2017 ökade jag min aktivitet på Linkedin. Filosoferade, diskuterade, kontemplerade och evolverade, tillsammans med andra Linkedinare. En kontakt jag lärt känna på LinkedIn hörde av sig och sa att han skulle till Jönköping i juni och frågade om vi skulle ta en lunch. Vi träffades och åt lunch den 15 juni.

De hade ett enormt givande samtal om de diskussioner de haft på LinkedIn med mera, fortsätter Kristian.  På väg tillbaka till kontoret slog det honom att det måste finnas fler som vill träffa sina LinkedIn-kontakter i verkligheten. Hur gör man det enklast, funderade han.

– Helt plötsligt såg jag hur det skulle kunna göras på ett enkelt och, för mig, tilltalande sätt: En grupp per samhälle eller stadsområde. En restaurang per grupp. En dag och tid i veckan. De som vill eller kan dyker upp. Jag förstod där och då att om jag hade rätt om hur stort intresset var så fanns det en win-win-win affärsmöjlighet i idén också.

Medlemmarna får ett värde av att kunna nätverka till kostnaden av sin egen lunch de tillfällen de deltar. Restaurangerna får ett värde i form av lunchintäkter, omnämnande och marknadsföring online, men framförallt framtida luncher och eller middagar då gäster som har positiva upplevelser i samband med deras besök kommer tillbaka, enligt den erfarenheten de har fått sedan de startade konceptet.

– De Kommer tillbaka med kollegor, kunder, leverantörer, familj och eller vänner. LunchIn debiterar kommission på de lunchintäkter vi genererar.

Hur blev idén med Lunchin mottagen?

– Det blev överväldigande stort intresse, redan från start, vilket är roligt och givande för oss som driver detta framåt, säger Kristian, entusiastiskt.

Det roligaste med att vara företagare inom nätverksnischen är enligt honom att få ta del av all den positiva energin som ambassadörer, medlemmar och restauranger visar så tydligt. Att han kan se att det de gör betyder mycket för många.

– Eller vi, det är ambassadörerna och medlemmarna som gör, de på LunchIn tillhandahåller ett nätverk. Magin skapas av alla andra, tillägger han.

Vad är det mest utmanande för er just nu?

– Vi är i nuläget tre personer som på vår fritid administrerar 67 grupper i 11 länder med 7000+ medlemmar. Det mest utmanande är därför att finna tid till allt vi vill göra samt att prioritera rätt. Jag är glad att jag har erfarenhet av utmattningssyndrom för ett par år sedan. Utan denna erfarenheten hade vi nog inte tagit beslut att ha fyra veckors sommaruppehåll, samt valt att pausa skapandet av nya grupper för två månader sedan.

De har på dessa två månaderna samlat på sig hela 164 grupper i 18 länder och har ytterligare länder på en väntelista.

Vad har ni för planer framöver?

– Vi har som mål att crowdfunda kapital genom att erbjuda alla att bli delägare. Kapitalet kommer vi att använda till att anställa personal så att vi kan rulla ut grupperna på väntelistan, samt de i snitt två önskemål om grupper vi får in per dag.

Vad har du för tips till andra som också vill våga satsa på sina idéer och skapa företag av dem?

– Våga misslyckas. Lyssna på andra. Lita på dig själv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: