Från anställd till multientreprenör inom loppet av två år

| Av Johanna Järvstråt | Foto Jini Sofia Lee |

PernillaStrandPetre213x213Hon är kvinnan som gick från anställd chef till multientreprenör med fyra olika framgångsrika startupföretag – allt inom loppet av bara två år. Ett steg som hon själv beskriver som en ren slump att hon vågade ta.

Pernilla Strand Petré hade arbetat i cirka 20 år som chef i olika branscher, men känt att hon som anställd inte fick tillräckligt med utrymme till att arbeta utifrån sina egna personliga värderingar och erfarenheter. Hon, som många andra, arbetade väldigt hårt och längtade hela tiden till helgen. Semestrarna gick åt till att sova, vila upp sig och ladda om batterierna.

Som chef arbetade Pernilla cirka 60 timmar i veckan och hade ansvar för närmre 800 medarbetare; ett ansvar som gjorde att Pernilla valde att ständigt vara tillgänglig.

– Samtidigt kände jag att jag behövde lägga stor fokus på ekonomisk uppföljning, när jag egentligen ville lägga tyngden på medarbetarnas personliga utveckling. Jag var med andra ord inte den chef som jag ville vara och det tärde på mig. Till slut kände jag att det inte gick längre, berättar Pernilla.

Det, tillsammans med den erkända viljan till att coacha, ledde till att Pernilla tog steget och sade upp sig. Efter det hände allting väldigt snabbt och första kunden till sitt nyuppstartade managementföretag blev hennes gamla arbetsgivare.

Egentligen var det väl bara så långt som Pernilla planerat, men slumpen ville annorlunda. Redan under uppsägningstiden blev en restaurang som hon och vännerna alltid pratat om att göra till något bättre utlagd till försäljning. Därefter fortsatte slumpen att styra in Pernilla på den ena företagsidén efter den andra.

– Efter mitt coachingföretag och restaurangen startade jag en städfirma och en skönhetssalong, allt inom loppet av två år, säger hon förundrat.

Personlig utveckling en samlingsfaktor

Städföretaget kom till när hennes svärson flyttade till Sverige från Algeriet. Han kunde inte svenska och fick det därför svårt att bryta sig in på arbetsmarknaden, trots att han hade gedigen kunskap.

– Där och då föddes idén om ett företag som gav människor med olika svårigheter chansen att utvecklas och göra karriär, förklarar hon.

Skönhetssalongen följer samma vilja om personlig utveckling, där hennes döttrar är som mest operativa efter att själva – av olika anledningar – haft svårt att riva arbetsmarknadens barriär.

– Jag är alltså inte operativ i alla företagen jag startat, utan min styrka är att se möjligheter och att hitta personer till rätt plats. Jag tror att människor mår som bäst när de gör det som de älskar och jag önskar därför att fler vågade lita på sin magkänsla och reflektera över sina passioner. Det känns helt sjukt, men jag arbetar mindre än när jag var anställd, med det som jag då såg som min hobby. Jag kunde inte varit lyckligare, avslutar Pernilla Strand Petré; multientreprenör och affärskvinna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: