Han släpper sin första startupthriller

| Av Nina Jansdotter |

David Svensson

David Svensson

David Svensson är en 30-årig tvåbarnspappa som bor med sin sambo i Jönköping och arbetar som försäljningsansvarig för försäkringsförmedlare i västra Sverige hos pensionsbolaget SPP.

När han inte reser runt i västra Sverige och pratar om vikten av att låta ditt pensionssparande bidra till mindre koldioxidutsläpp och en bättre värld så skriver han väldigt mycket.

Han skriver bland annat på sin blogg, Etttusenprocent.wordpress.com om försäljning, kommunikation, affärer och den senaste tiden har han börjat skriva mycket om skrivande och sina kommande böcker.

– Just nu arbetar jag med Sveriges första startupthriller, där första boken i serien, som släpps i början av 2018, heter Iskalla samtal, säger David entusiastiskt.

Hur kommer det sig att du ville bli författare?

– Skrivande är något som jag har haft med mig under en väldigt lång tid och jag har alltid tyckt om att sugas in i själva processen och arbetet med att skriva. Det finns något genuint i att hamra fram en ny värld på ett helt blankt papper.

Att bli författare och ge ut böcker är egentligen något som har vuxit fram över tid. Han började med att skriva om och reflektera över upplevelser från kundmöten i verkligheten och efter ett tag så började han skriva om kundmöten som skulle kunna ske i framtiden om vi utvecklar vårt sätt att arbete med våra kunder.

– Där väcktes intresset för att skriva fiktion, berättar David.

Genren heter startupthriller, vilket är en ny gren där några böcker har släppts internationellt men än så länge inte i Sverige. Tanken är att skapa en spänningsroman i en startupmiljö, menar han.

– Det jag har valt att addera till genren här i Sverige är att lära ut försäljning i gestaltande form. Eftersom försäljning är ett så kritiskt område för startups och nästan alla säljböcker lär ut i fakta eller berättande form så är min ambition att använda scener i boken för att visa hur både dålig och bra försäljning kan se ut och lära ut på ett helt nytt sätt.

Iskalla samtal är en Pulp-fiction- och Stockholm-Noirinspirerad startupberättelse i finansvärlden som samtidigt är en handbok i kalla samtal i den digitala verkligheten.

Vad driver dig att skriva just den här boken?

– Drivkraften är helt enkelt glädje. Jag tycker att det är väldigt roligt att skriva den här boken och när jag funderar på vad som fattas på marknaden idag –  en bok med lika mycket spänning och intriger som kunskapsspridning, gestaltande och nya rön inom försäljning – så landar jag här.

Hur han använder sociala medier för att nå ut

– Först och främst så engagerar jag mig i vad andra gör, berättar han.

David är intresserad av andra, deras vardag och deras intressen. Det gör att han bygger relationer med nya människor på nätet. Dessa människor kommer då, enligt hans erfarenhet, per automatik att se mer av det han gör.

– Så vi får ett ömsesidigt utbyte av att se, uppskatta och ge feedback till varandra. Vi kan även starta upp samarbeten och lyfta fram varandras material på olika sätt.

Sen har han även sin blogg som basplattform där han skapar 90% av sitt innehåll och delar det i sociala kanaler för att driva trafik och få uppmärksamhet för sitt arbete.

– Mitt starkaste tips är att vara smal i din kommunikation och skriva speciella inlägg för olika kanaler. En författargrupp på Facebook kan intresseras av ett typ av innehåll och en nätverksgrupp på Linkedin ett annat.

David har valt att ge ut hela sin första bok gratis på sin blogg genom att publicera ungefär ett kapitel var 10:e dag i 1 år.

Hur hittar du tid till att skriva?

– Alla människor oavsett jobb eller livssituation har något som jag kallar för ställtider. Det kan handla om en transportsträcka från hem till jobb eller 15 minuter tills tvätten är klar eller när tåget är försenat för 14:e gången. Vad du väljer att göra under den ställtiden är vad som skapar skillnad för att hinna med saker i vardagen. Jag slutade kolla kattklipp och spela Angry Birds för flera år sedan, säger David, med ett skratt.

Att skriva är något som många glorifierar, menar han. De tänker att du ska resa iväg på en retreat, sitta i ett medeltida torn, ta fram din fjäderpenna och börja skapa. I hans verklighet så är skriva helt enkelt att skriva.

– Använd dina ställtider, eller åtminstone hälften av dem, till att skriva ner dina tankar i mobilen, tipsar David.

Vad har du för tips till andra som också drömmer om att skriva en bok?

– Vi har en tendens att överskatta vad vi kan åstadkomma på en halvtimma, som till exempel slutet av en lunch eller en väntetid när tåget är försenat. Men det vackra i livet är att vi också underskattar vad vi kan åstadkomma på 100 halvtimmar eller 500 halvtimmar.

Att få en idé om en bok är en ganska enkel match, påstår han, men att skriva boken från idén är att långsiktigt arbete som måste få ta tid. Se till att hålla fast vid en idé och använd dina ställtider för att komma ett steg framåt.

– Varje ord du hamrar in i ditt manus, bra som dåligt, är ett steg i din resa. Om du tycker om själva arbetet att skriva så kommer slutprodukten att finnas där förr eller senare, avslutar David.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: