Socialt entreprenörskap – en balansakt

| Av Carin Andrén |

MORGAN 1Entreprenören Morgan Holmström arbetar med socialt företagande genom företaget Zonky Fruits, som producerar nyttiga mellanmålsprodukter baserade huvudsakligen på bär från Amazonas. Han har länge haft intresse av att kombinera företagande med ett socialt ansvarstagande och när han engagerade sig i WSF (World Social Forum) så ledde det vidare in på det här spåret.

– Jag ville hitta ett sätt för människorna i Amazonas att hitta arbetstillfällen utan att behöva avverka regnskog. Där kom acai-bären in i bilden som tänkbar produkt och nu utvecklar vi det konceptet.

Socialentreprenörskapet innebär att man får jobba med att hitta en balans mellan nyttomaximering och vinst. Morgan Holmström säger vidare:

– Självklart måste det finnas en vinst, men det måste också finnas en mening, en samhällsnytta som både människa och miljö vinner på.

Han började med att hjälpa folk ideellt inom många olika projekt. I samarbete med hjälporganisationer så uppstod efterhand frågor kring huruvida det finns andra vägar att gå när man vill hjälpa. Då det gäller akuta problem så öser man ut resurser, har han noterat. Det byggs en struktur kring den kris som är aktuell just då. Han fortsätter:

– Mitt primära mål är att lösa problem, inte bygga strukturer kring själva problemen. Socialt företagande är ett sätt att få stabilitet exempelvis i en region, med varaktiga arbetstillfällen för dem som bor där.

Morgan Holmström fick idén till Zonky Fruits genom World Social Forum. Trots deltagande från många regeringar i Sydamerika, samt en stor del av världens stora hjälporganisationer, så tyckte han att resultatet av konferensen var bristande. Han minns:

– Det var faktiskt tolkarna som jag hade med mig på det här stora eventet som inspirerade mig till att tänka på vad man skulle kunna göra i regionen utan att tära på de värdefulla skogarna.

Nu gäller det att utveckla så bra produkter som det någonsin går och den här biten tycker Morgan Holmström är något av det roligaste. Det tänder ett hopp hos dem som jobbar med bären i Amazonas och de drivs nu alla av stor entusiasm.

– I början av året (2017) lanserade vi våra acai-produkter och nu har vi kommit in hos COOP Stockholm. Vi har expanderat lite snabbare än jag hade beräknat, så jag letar investerare för att kunna fortsätta i den takt som vi klarar av.

Det finns naturligtvis också utmaningar med det här sättet att driva företag. Att konkurrera på samma arena som mer kommersiella företag, utan deras medel, är inte alltid lätt. Morgan Holmström säger:

– Det gäller att hitta nya vägar, att vara nyfiken, utmana normativa lösningar och ständigt blicka framåt.

– En av vinsterna är bland annat att personalen i ett socialt företag i allmänhet trivs bättre eftersom de ser en större mening i sitt arbete. Personal som trivs håller sig oftare frisk och så känns det roligare för alla parter; det är min erfarenhet.

Kan man sia om framtiden när det gäller socialt företagande? Kommer det att bli vanligare? Morgan Holmström avslutar:

– Jag tror att fler kommer att tilltalas av socialentreprenörskapet. Idag är det fortfarande en stor andel som lever av statliga och kommunala projektmedel. Det kommer antagligen att förändras på sikt om allt fler sociala entreprenörer lyckas på allvar. Det är många som ser vinsten på det emotionella planet, men när det även börjar synas rent företagsekonomiskt så kommer det automatiskt att bli en naturlig del av affärslivet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: