IT-konsult vill ta Sveriges diamanthandel till en ny nivå

| Av Johanna Järvstråt |

Sadat Tokhi

Sadat Tokhi

Det var när Sadat Tokhi, 37 år gammal IT-konsult på IBM CIC i Malmö, skulle fria till sin flickvän Gabriella, som hans dröm om att i Sverige kunna erbjuda ordinära diamantringar föddes. Anledningen? Han fick själv lägga ner tid på att hitta en ring utomlands, på grund av Sveriges minimala utbud.

Sadat Tokhi har bott i Sverige i 27 år och kommer ursprungligen från Afghanistan. Liksom hans livshistoria, så har också hans väg till att lansera en ny typ av diamantringar i Sverige minst sagt vittnat om ett enormt driv från början till slut.

– Jag ville ge Gabriella en ring utöver det vanliga och efter många timmar bakom datorn hittade jag till sist en seriös juvelerare som verkade i flera stora städer så som London och Dubai. Det hela slutade med att huvudägaren kontaktade mig personligen då han var väldigt mån om att det skulle bli bra när jag friade – och det blev det verkligen. Ringen slog alla mina förväntningar och jag ville dela med mig av det till andra, så jag föreslog ett samarbete, berättar Sadat.

Samarbetet mynnade ut i en webbshop, Diamonddreams.se, som öppnade nu i maj, något som inte alltid varit ett självklart mål.

– Mina föräldrar sade alltid ”Ni måste utbilda er”. För mig har det alltid varit viktigt att utvecklas i livet och tack vare min utbildning till civilingenjör har jag alltid haft trygga arbeten med bra lön. Problemet har varit att jag inte stimulerats tillräckligt mentalt, berättar Sadat.

Kärleken till Gabriella, diamanter och valet av karriär

Kanske var det detta, utöver kärleken till Gabriella, som blev en bidragande faktor till det val som skulle komma att prägla Sadats nuvarande livsstil.

– Jag har valt att kombinera min nuvarande anställning på IBM med Diamonddreams.se. Mycket därför att jag trivs så bra på IBM och uppskattar tryggheten en anställning ger, samtidigt som jag ville göra något jag verkligen brann för personligen, förklarar han.

Anledningen till att det blev just en webbshop var för att ringarna ska kunna fortsätta hålla den höga kvaliteten som de gör utomlands och för att det ska bli billigare för slutkunden.

– När man har en webbshop förlorar man visserligen den naturliga delen av att kunden passerar förbi, blir nyfiken och går in i butiken. Det man vinner på är istället att man kan använda kostnader för lokalhyra, personal och lager till andra saker så som kvalitet, marknadsföring och design.

Till den som också vill kombinera arbete med företagande är dessutom en webbshop ett smart sätt att få tid till både jobb, företaget och sin familj, menar Sadat.

– Men gör din hemläxa; kolla om det finns en efterfrågan och få ett hum om hur du kan skilja dig från dina konkurrenter. Underskatta dock aldrig mängden arbete, tid och pengar som det tar att komma igång och kom ihåg att aldrig, aldrig någonsin lyssna på andra som vill trycka ner dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: