Hitta rätt kund med webinarium

| Av Christina Hultman |Foto: Martina Wärenfeldt |
Maria Hagberg

Maria Hagberg, Foto Martina Wärenfelt

 

Marie Hagberg driver företaget ”Hjälp en journalist” som förmedlar kontakt mellan journalister och intervjupersoner. Marie är en flitig användare av webseminarium. I en intervju av Nina Jansdotter förklarar hon varför webseminarium är den perfekta kanalen för att visa sin kompetens och få kontakt med många presumtiva kunder.

Föreläsning via nätet, det vill säga att ha ett webseminarium (eller webinarium, som det också kallas), är relativt nytt. En av de största aktörerna för mjukvaran lanserades 2013. Men Marie har sett tecken på att denna marknadsföringskanal är på gång att bli alltmer populär. Själv höll hon sitt första webinarium för ett och ett halvt år sedan. Det började med att hon själv var med som deltagare i någon annans webinarium, samtidigt som en copywriter tipsade henne om kanalens fördelar.
– Det är ett utmärkt sätt om man vill stärka sitt personliga varumärke och visa att man är en intressant, kunnig och aktiv person; man kan nå ut till väldigt många på en och samma gång, förklarar Marie.
I ett föredrag med webinariet som kanal har man stora möjligheter till att visa sina expertkunskaper, inte minst när man besvarar lyssnarnas frågor. När Marie höll sitt första webinarium fick hon 800 lyssnare. Efter det har hon hållit webinarium regelbundet, cirka en gång var tredje vecka. Det är ungefär hälften som följer det live medan de övriga tittar på inspelningen. Fördelen med live-sändningar är att de får mer energi och att man både har möjlighet att ställa egna frågor och läsa de andras.
Vad är den största fördelen, utöver möjligheten att få visa upp sin kompetens?
– Alla nya mejladresser. Vid mitt första webinarium fick jag 250 nya adresser till möjliga kunder. Som en jämförelse kan jag nämna en marknadsföringskampanj på Facebook som jag betalade 10 000 kr för och som gav 125 nya mejladresser, berättar Marie.
Maries första webinarium gav också en tydlig ekonomisk utdelning. Hon räknar med att den resulterade i affärer till ett värde av 60 000 kr.
Hur går man till väga rent praktiskt?
Till att börja med behöver man en plattform. Det finns lite olika program som till exempel WebinarJam och Gotowebinarium som kostar några tusenlappar, såvida man inte kan låna av någon. Man bör också ha hörlurar med mikrofon för att kvaliteten ska bli tillräckligt god. En grundförutsättning är så klart också en stabil och bra internetuppkoppling.
Det är bäst om man är två personer vid sändningen, det vill säga en som sköter tekniken och en som håller föredraget. Fördelen med att vara två är också att det bli mer dynamiskt och att den andre kan hålla koll på frågor som kommer in, samt att det inte blir för mycket reklam. Men det går absolut att köra på egen hand också, men det blir som sagt mer att hålla koll på. Något som man också bör förbereda är hur omgivningen och ljussättningen ser ut. Det bästa är om man har en neutral bakgrund som inte stör eller distraherar.
– Ett par vita skärmar ger ett mycket proffsigt intryck. Men man kan också utgå ifrån vad man vill förmedla och se om man kan förstärka budskapet med omgivningen, till exempel med en filmare som har sin kamera i bakgrunden, föreslår Marie.
Se till att titta rakt in i kameran, då det ger mest ögonkontakt och maximerar kontakten med publiken, samt att belysningen är tillräckligt bra. Blir det för mycket skuggor kan man komplettera med en extra lampa. Det är viktigt att föreläsarens ansikte syns tydligt, men det kan uppstå störande ljusreflexer. Näsan blänker lätt, vilket kan stjäla uppmärksamhet, och därför kan det vara bra att pudra den, precis som de gör vid TV-inspelningar.
Hur mycket behöver man förbereda sig?
– Man behöver förbereda sig någorlunda bra. För ju mer förberedd man är desto säkrare blir man framför kameran. En skillnad mot ett vanligt föredrag är att man här kan ha hjälp från skärmen, genom att ha ett rullande manus eller ett manusdokument uppe, förtydligar Marie.
Eftersom det här är ett relativt ungt medium uppstår det lättare misstag. Därför kan det vara bra att kolla tekniken en halvtimme innan sändningen, för att säkerställa att till exempel ljudet fungerar.
Marknadsföringen
Fyra dagar före sändning brukar Marie skicka ut en inbjudan till sin vanliga mejllista, samt till alla som tidigare har varit med och lyssnat. Därefter påminner hon dagen före samt en extra gång en kvart innan webinariet startar, för att fånga upp spontana lyssnare. Man kan även göra reklam för webinariet medan det pågår genom att hash-tagga på Instagram eller Twitter. Inbjudna gäster kan också bistå med marknadsföringen, särskilt om de får betalt för att delta. Om de deltar gratis kan man be dem sprida information om webinariet via Facebook.
– Jag brukar skicka ut inspelningen av webinariet samma dag. Dagen därpå följer jag upp med ett uppföljningsmejl med någon form av erbjudande, berättar Marie.
En annan variant är att man följer upp med nyhetsbrev. Bland alla mejladresser man får tillgång till via webinariet kan man hitta idealkunder, eftersom de redan har visat sig vara intresserade. Mejl är ett enkelt och smidigt sätt att bearbeta kunder och skicka erbjudanden eftersom att det är en helt oberoende kanal.
Marie tipsar vidare om så kallade säljtunnlar. Det går ut på att man börjar med att skicka ut ett gratis-erbjudande. Därefter ett erbjudande till ett lågt pris, som 100 kr till exempel. Efter det är det enklare att sälja ett dyrare erbjudande för kanske 500 kr, eftersom det är lättare att sälja till gamla kunder som man har köpt tidigare. Det handlar om att bygga upp ett förtroende hos kunden.
– Det gäller att hitta en bra mix av webinarium, mejl och sociala medier beroende på verksamheten och vad som passar en bäst, menar Marie.
I USA, som ligger före, håller gurus inom marknadsföring kurser i hur man bäst använder sig av webinarium. Maries råd är att inte vänta utan testa webinarium nu, innan det har hunnit bli för stort. Hon menar att ju tidigare man kommer igång desto bättre eftersom det är lättare att nå ut idag än vad det kommer att bli i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: