Sami Sulieman: Därför skapar våra pengaspöken skilsmässa

| Av Johanna Järvstråt | Foto Jens C Hilner |

Sami Sulieman. Foto Jens C Hilner

Sami Sulieman. Foto: Jens C Hilner

Ett hett ämne för många är vår privata ekonomi. Listan kan göras lång på de par som fått ett abrupt slut eller vars relationer slutat i skilsmässa på grund av eviga pengabråk och andra relaterade orosmoment. Men varför reagerar vi såhär och varför är pengar ett sådant känsligt ämne?

En man som tror sig veta svaret på dessa frågor är Sami Sulieman. Sami Sulieman är VD på Prescott Lewis Invest och grundare av Svenska Kapitalfonden, en fond vars syfte är att skapa en ny bank för entreprenörer och de ekonomiskt utsatta.

– Det är vanligt för oss människor att känna oro inför det som vi inte förstår. Har vi inte ordentlig koll på vår ekonomi leder det till oros- och ångestkänslor, som i sin tur i många fall mynnar ut i nya problem, förklarar Sami Sulieman.

Kommer från barnsben

En stor bov i dramat är med andra ord vår okunskap och inställning till pengar. För att ytterligare komplicera ämnet har vi alla dessutom olika förhållningssätt och erfarenheter kring vår ekonomi, något som vi tar med oss redan från barnsben – i alla fall om man ska tro Sami Sulieman.

– Det börjar redan när vi är små. Vi får då se hur våra föräldrar förhåller sig till pengar, något som ofta kan variera från familj till familj. Medan en del får höra att pengar inte växer på träd och att de inte har råd att köpa nya skor trots att de paren man har ger upphov till elaka kommentarer, får en del allt de pekar på och en stadig grund att stå på. Detta tar vi sedan omedvetet med oss i vår uppväxt när vi bildar oss en identitet, berättar Sami.

Så stoppas pengaspökena

Men det finns ett sätt att stoppa dessa pengaspöken från att hemsöka våra relationer och framtida ekonomiska val – att sätta sig ner och prata igenom sin ekonomiska situation.

–  Det handlar om att skaffa sig en större kontroll över läget. Genom att avsätta tid och grundligt gå igenom tillgångar, skulder, inkomster och utgifter kan man skaffa sig en klar bild över sin ekonomi och varför den ser ut som den gör. Därefter kan man börja jobba på hur man faktiskt vill att ens gemensamma ekonomiska situation ska se ut i framtiden, avslutar Sami Sulieman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: