Så hänger byråkrati och korruption ihop

| Av Patricia Szolnoki | Foto: Jens C Hilner |

Lars Olofsson

Lars Olofsson, Foto: Jens C Hilner

Projektet Fight Bureaucracy har som målsättning att minska byråkrati i både privata och offentliga organisationer. Lars Olofsson, som även har skapat analyssystemet Q-Facts, har arbetat med projektet i fyra år och drar stor nytta av sin kunskap som han förvärvat under tjugofem år. Han berättar här om hur byråkrati och korruption hänger ihop.

Byråkrati och korruption är nära besläktade, eftersom att byråkratiskt arrangemang är en förutsättning för att korruption ska få fäste. På samma sätt kan man också se att mindre demokrati ger plats till mer byråkrati.

– I de länder där demokratin inte är så stark, är den här utvecklingen ännu tydligare. Ett exempel är när man söker tillstånd för att utföra ett arbete i olika länder. Ibland kan man välja om man vill gå igenom den krångliga processen eller betala mutor för att få det snabbare, förklarar Lars.

Korruption och svenska exportföretag

Detta är en realitet som många svenska exportföretag måste hantera i vardagen. Ibland dyker det upp nyheter om att svenska företag är misstänkta för att vara inblandade i korruptionsfall.

– För svenska företag i utlandet gäller det att arbeta under de lokala förutsättningarna. De har utvecklat rutiner för att kunna göra affärer – men då kallas det inte längre för korruption, säger Lars.

Stora företag, som exempelvis levererar byggarbete eller tekniska lösningar i utlandet, har ofta offentliga verksamheter som kund. Då arbetar man enligt de regler som lokala statstjänstemän sätter upp för samarbetet. Ofta får man då hyra in konsulter, föreslagna av statstjänstemännen, för att utföra uppgifter såsom förmedling, utvärdering och representation.

– En konsult blir då en mellanhand mellan företaget och statstjänstemännen. Svenska företag betalar deras arvode – ett arvode som kan gå upp till många miljoner kronor. Sedan kan de ha ett hemligt avtal med statstjänstemännen, där en del av konsultarvodet går till de tjänstemän de samarbetar med, berättar Lars.

Allt detta menar Lars görs möjligt genom de byråkratiska arrangemang som genomsyrar den offentliga verksamheten. Det är lättare att gömma pengarnas väg från ena handen till den andra i sådana förhållanden.

– Därför säger man att korruption är byråkratins elaka tvilling. Det är byråkratin som tillåter människor att, inom systemet, sätta upp arrangemang som gynnar dem bäst, förklarar Lars.

Svenska förhållanden

Det är inte heller rättvist att påstå att korruption bara finns i utlandet, enligt Lars. I Sverige finns det också arrangemang som möjliggör korruption, fast inte på samma sätt. Här betalar man vanligtvis inte mutor eller ger pengarna direkt i någons hand.

– Istället utbyter man tjänster i Sverige. Då ingår det också att de som utför tjänsten gör det orimligt dyrt och komplicerat. Mer arbete betyder mer pengar att tjäna, säger Lars.

Denna företeelse förekommer både inom den privata och den offentliga sektorn. Problemet är att offentlig verksamhet ofta betalar för utförda tjänster med skattepengar.

–  Jag anser att om man medvetet gör ett arbete för krångligt och sedan får betalt för det, är det jämförbart med att begå bedrägeri. Ofta tar det också längre tid att utföra en komplicerad tjänst, vilket resulterar i att man förlorar både pengar och tid, berättar Lars.

Även i den privata sektorn mister företag pengar på onödigt komplicerade och tidskrävande uppgifter. Både medarbetare och externa aktörer kan göra jobb utan ekonomisk nytta.

– Dock har ibland medarbetare inget val. De rutiner som redan finns inom företaget är inte lätta att undvika. Därför är många sysselsatta med arbetsuppgifter som hade kunnat undvikas om man bara skalade bort överflödiga rutiner, förklarar Lars.

Att skala bort onödiga rutiner kallas ibland för att effektivisera genom att platta till organisationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: