En vinnande nyhet – så fångar din pressrelease medias intresse

| Av Johanna Järvstråt |

Marie Hagberg

Marie Hagberg

Pressreleaser är redaktionella texter som skrivs för att fånga medias uppmärksamhet med syfte att informera om nyheter inom, eller rörande, det egna företaget. Gjorda på rätt sätt kan en pressrelease inte bara generera publicitet, den kan också öppna upp för framtida samarbeten.

– I regel är det bara 1-2 % av alla pressreleaser som journalisterna tar in, men det finns knep som ökar chanserna, berättar Marie Hagberg, tidigare journalist, PR-konsult och nuvarande ägare av tjänsten ”Hjälp en journalist”.

Ett av knepen som Marie nämner handlar om att kartlägga journalisternas språk genom att identifiera så kallade trendord; ord som återkommer i rubriker och artiklar under en viss period.

– Journalister älskar trender vilket gör det till en stor fördel om du har koll på vad det är som media rapporterar om just nu. Det kan vara allt från en ny robot eller temadag, till en vinnande diet – kan du koppla en succétrend till din verksamhet bör du göra det, konstaterar hon.

Andra vinnande koncept är att lokalt förankra sin nyhet, samtidigt som man vinklar pressreleasen utefter de tidningar som man vill synas i.

– Jag brukar sätta mig på ett bibliotek och bläddra igenom så många tidningar som jag orkar, för att sedan notera hur artiklarna i tidningen är uppbyggda, vilken journalist som skriver om vad, om någon skrivit om något närliggande tidigare och vem som är chefsredaktör, förklarar Marie.

Respektera journalistens roll

Därefter är det dags att kontakta journalisterna. Genom att ringa och berätta om din nyhet vid journalisternas morgonmöte är chansen större att journalisten intresserar sig för det du berättar, menar Marie.

– Innan du skickar pressreleasen är det dessutom viktigt att du angett rätt kontaktuppgifter och att du är tillgänglig för djupare intervju längre fram, fortsätter hon.

Samtidigt höjer Marie Hagberg ett varnande finger mot att sälja in sig för hårt.

– Du måste respektera journalistens yrkesroll – de är inte dumma i huvudet och de är allergiska mot reklam. Håll därför din pressrelease informativ; ha en spännande rubrik och en ingress som förklarar vad, när och hur, men nämn inte ditt företag i varje stycke. Satsa då hellre på att bygga en god tillit och relation med journalisten så att möjligheten att få vara med igen växer, avslutar hon.

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: