Hållbar modevisning i Malmö

| Av Patricia Szolnoki |

Stuart och Jane

Stuart Iain Greive och Jane Olsson

GoSmart Malmö är ett initiativ som startade med ett samarbete mellan Jane Olsson, samhällsentreprenör och ägare av SwopShop, Sera Cederberg, kostymör för Guanabana Production och medarbetare på Galleri Gordon, och designern Stuart Iain Greive. Eventet uppmärksammar hållbarhet och hålls i Makajos Showroom den 27 november. Det blir en helkväll av inspiration kring design, heminredning, konst och mode. GoSmart Malmö hålls i samband med People’s Climate March, som arbetar mot en bättre framtid med hållbarhet i fokus.

Mode och hållbarhet

GoSmart Malmö började med att Jane Olsson, Sera Cederberg och Stuart Iain Greive insåg att de alla tillsammans fokuserar på hållbarhet. Sara Cederberg arbetar med konst på Galleri Gordon och är även kostymör på Guanabana Production, med ett stort intresse för miljöindustrin. Jane grundade SwopShop för två år sedan och genom företaget ger hon begagnade kläder i gott skick möjligheten att hitta nya ägare, vilket gör att textilavfallet p.g.a. överkonsumtion minskar i Sverige. Stuart är designer och jobbar med hållbara textiler så som kläder, inredningsdetaljer och möbler. Hans design förenar en klassisk stil med moderiktiga element som gör att ägaren kan njuta av kläderna utan att plaggen åldras i förtid. Med hjälp av sin filosofi gällande design vill Stuart engagera andra som är intresserade av hållbarhetsfrågor.

–  Stuart kom in i SwopShop och vi började prata om ett eventuellt samarbete. Han ville visa upp sin design tillsammans med kläder från SwopShop. Jag tänkte själv göra något kring People’s Climate March och det blev en idé som vi ville arbeta med ihop, säger Jane.

Mötet ledde till att de började arrangera ett event med målet att visa att det går att knyta ihop miljömedvetenhet, konsumtion och nöje.

– Jag vill visa att design och high-street mode inte behöver innebära en slit- och slängmentalitet. Jag jobbar med material som håller länge och som ger glädje till användaren i flera år, förklarar Stuart.

En kväll fylld med inspiration och nöje

Jane och Stuart tror på att ett event som vill uppmuntra flera att konsumera miljömedvetet bör vara inspirerande och roligt. Därför har de engagerat flera artister för kvällen, med hopp om att göra eventet till en upplevelse för besökarna.  GoSmart Malmö hålls i Makajos Showroom, där det kommer att finnas konst på väggarna, möbler, inredningsdetaljer, fotografering och modevisning – allt för att ge en riktigt händelserik kväll.

– Vart man än tittar så är det något som händer. Det finns massor med inspiration att få, vare sig man kommer för modevisningen, fotograferingen, konsten eller inredningsdetaljerna, lovar Stuart.

Kvällen börjar med tilltugg, dryck och mingel, och fortsätter sedan med en presentation av de som medverkar under kvällen. Här kan man träffa medarrangören Sera Cederberg, fotografen Anders Roos och artisten Marianne Wilhelmsson . Två modevisningar följer därefter, med design från Stuart Iain Greive och kläder från SwopShop.

– Vi vill visa att mode har flera sidor. Kläderna från SwopShop riktar sig till miljömedvetna konsumenter, som vill konsumera hållbart. Stuarts design visar i sin tur att skräddarsydda kläder av hållbart material inte behöver vara jättedyrt. Båda visningarna bevisar att alla vinner på hållbar konsumtion, förklarar Jane.

Upp till 300 är välkomna

Lokalen är avsedd för ungefär 300 personer och på bara en vecka har GoSmart Malmö attraherat nästan 100 stycken. Biljetten kostar 100 kr och täcker mingelmat, en dryckbiljett och en vinstdragning, där biljetten fungerar som en lott. Flera konstverk och inredningsprylar kommer att delas ut.

– Vi försökte hålla biljettpriset så lågt som möjligt och priset täcker därför bara våra kostnader för att arrangera eventet. Vårt mål är att uppmärksamma hållbarhetsfrågor och det som vi jobbar med varje dag. Det gör vi för att vi tycker att det är viktigt att flera engagerar sig, inte för att tjäna pengar, säger Jane och Stuart.

Läs mer om Stuarts design och GoSmart Malmö på itsoktd.com. På hemsidan kan man även enkelt köpa biljetter till eventet. För att prova på swoppning hos Jane eller köpa biljetter till GoSmart Malmö, besök SwopShop på Säljbodgatan 2c i Malmö.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: