Därför byter vi profilbild efter terrordåden

| Av Johanna Järvstråt |

12241376_10153330795548434_4713168495114231123_n

Efter det horribla terrordådet i Paris och Beirut har många på Facebook, för att visa sitt stöd, tillfälligt ersatt den ordinära profilbilden med en fransk flagga – en aktion som mött både för- och motreaktioner.

Nina Jansdotter, sociala medierexpert och PR-konsult, har själv bytt profilbild och menar att det är ett sätt för människor att visa stöd och empati för de drabbade och deras anhöriga.

– Man vill markera att man inte stödjer hatet, utan är på ”rätt” sida; man vill visa att man tillsammans är fler än terroristerna, säger hon.

Trots de goda bakomliggande orsakerna för profilbytet, har handlingen mött stor kritik vilket delat upp Facebook i två läger; för och emot.

– Kritiken är egentligen relativt spridd, där en del anser att handlingen höjer Paris över Beirut och resten av världen, medan andra anser att handlingen är så obetydlig att den blir löjlig – eller rentav tjänar terroristernas syfte i och med den ökade publiciteten, förklarar Nina Jansdotter.

Klicktivism en ingångsport

Trots delade åsikter menar Nina att aktionen – och många liknande engagemang – inte bör underskattas.

– Klicktivism, som sådana typer av engagemang kallas, behöver inte vara mindre värt än aktivism och kan dessutom tjäna som en ingångsport till ett större politiskt deltagande. Är vi många som klickar kan det uppmärksammas lika mycket som vilken handling som helst – jag tror absolut att det finns anledning för politiska organisationer att snappa upp det här, förklarar hon.

Slutligen menar Nina att även om handlingen inte är så okomplicerad som den först verkade, ligger det mycket tanke bakom – inte bara från användarnas sida.

– Det man bör ha i bakhuvudet är att Facebook självklart tjänar på detta. Det finns en kommersiell orsak till att engagera användarna; ju mer tid vi spenderar på Facebook, desto bättre kan Facebook rikta sin annonsering. Nu har Facebook dessutom valt att förenkla funktionen, vilket lett till att detta absolut kommer växa i framtiden vid andra händelser. Vi såg det vid Pride där miljontals bytte till regnbågsfärgade profilbilder, vi ser det nu och vi kommer definitivt att se det igen, avslutar Nina Jansdotter.

Comments

  1. Jag tycker faktiskt att denna enorma uppmärksamhet och sympati med Frankrike är något märklig.

    Att 132 fransmän dör är så klart tragiskt. IS har dock avrättat ca 10 000 civila sedan de grundade sitt kalifat förra sommaren och i praktiken genomfört ett folkmord mot jezider. Dessa ohyggligheter får i jämförelse tyvärr närmast noll uppmärksamhet.

    Jag förstår inte varför folk anser att en fransmans liv är värt så mycket mer än en arabs. Även om många säkert menar väl så tycker jag att man med detta ger uttryck för en djupt stötande människosyn. Är det först när våldet börjar drabba vita européer som det förtjänar fördömande och uppmärksamhet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: