Sociala medier – våga visa vardagen

| Av Christina Hultman |
969589_10151444391783379_1576743129_nJennifer Lind en duktig nätverkare och har stor erfarenhet av sociala medier. Som vd i det egna företaget Städsällskapet, samt aktiv politiker med politiskt uppdrag i Huddinge kommun, ser hon enbart fördelar med att vara aktiv på sociala medier. Men som rättfram, färgstark och orädd, har hon också fått uppleva offentlighetens baksida.

Sociala medier fyller en viktig funktion för Jennifer Lind, både som egenföretagare och politiker. Hon vill visa den levande vardagen och människorna bakom verksamheten, istället för en traditionell och tillrättalagd bild. Facebook är Jennifers favorit och den kanal hon använder mest – den är nästan som en dagbok. Här delar hon med sig av sin vardag och av frågor som berör och engagerar henne.

Hon är även aktiv på Twitter och LinkedIn. Twitter är den kanal som passar bäst för politiken, menar Jennifer. LinkedIn har känts svårare att komma in i och därför trivs hon inte lika bra där. Det är ju så det är, olika typer av social media passar olika bra för olika personer och verksamheter.

Men hur är det med näthat, har du blivit drabbad? Du är ju en aktiv och utåtriktad person.

– Ja, jag har varit utsatt för mycket. Bland annat av angrepp från falska profiler på Facebook och de har jag anmält. Men egentligen bryr jag mig inte så mycket, jag tar bara bort dem, förklarar Jennifer.

Ibland låter hon dock dessa näthats-inlägg ligga kvar när de inte är alltför grova, för att hennes Facebook-vänner ska få se vad det handlar om. Jennifer har inga problem med att människor tycker olika och har andra åsikter än hon själv, men menar att diskussionen måste hålla en lägsta nivå och vara seriös. I allmänhet tycker människor att de här angreppen är helt fel. Samtidigt kan det vara bra att de som inte har stött på näthat får se hur det kan se ut.

Offentlighetens baksida – näthat

Jennifer menar också att man måste ställa sig frågan hur mycket tid och engagemang man ska ge det anonyma näthatet, eftersom att näthatet troligen grundar sig i näthatarnas egna problem. Jennifer tror att de som håller på med det här, gömda bakom sina datorer, är rädda och ensamma människor. Med sina angrepp blir de som parasiter på andras liv, där de känner att de får makt och kontroll.

Blir du inte rädd, eftersom du inte vet vem det är som gömmer sig bakom den falska profilen?

– Nej, jag blir inte rädd. Jag är en trygg person De här näthatarna får ju en kick av att vara anonyma på distans. I annat fall hade de stått utanför min dörr, säger Jennifer.

Jennifer berättar vidare att hon, när hon var yngre, drabbades av en stalker som höll på under sju års tid. Till slut lät Jennifer ett säkerhetsbolag göra en egen utredning som visade att den ovälkomne beundraren, som skickade blommor och hade sig, var en kund. Eftersom han inte gjorde något som var olagligt kunde polisen inte göra något. Som politiker har hon också blivit hotad med styckmord. Då det var flera kvinnliga politiker som drabbades samtidigt så var hon inte ensam i situationen och kände sig därför inte lika utsatt.

– Men rent allmänt kan jag tycka att män borde stödja kvinnor bättre när de blir utsatta för kränkningar och orättvisor, påpekar Jennifer.

Att hon inte blir rädd tror hon har att göra med att hon inte har något i sitt bagage som hon vill dölja eller inte kan stå för. Det Jennifer tycker är jobbigast är när hon blir uthängd av någon som hon känner, när någon i hennes närhet går över gränsen.

Jennifer tror också att ju mer framåt och framgångsrik man är, desto större är risken att man drabbas av bakslag från personer som vill motarbeta en. Jennifer har lång erfarenhet av just detta, då hon har drivit sitt städföretag i över 20 år, och menar att det alltid finns människor som ifrågasätter det man gör eller hur man är. Jennifer har till exempel fått kritik för att hon är för glad, från människor som tycker att man inte ska hålla på som hon gör. Men Jennifer vet vad hon vill.

– Du ska aldrig låta någon köra dig av vägen. Jag är en verkligt ärlig person och kan vara lite halvgalen, men man måste få vara sig själv och vara hur glad man vill, säger Jennifer med eftertryck.

Strategi för sociala medier

Hur ska man då gå till väga om man vill bli mer synlig med sin verksamhet på sociala medier?

Jennifer förklarar att man bör strukturera upp sitt skrivande, veta när man ska göra inlägg och fokusera på en sak i taget, till exempel en kampanj. Det bästa är att planera sin strategi för sociala medier i marknadsplanen och bestämma sig för vad man vill uppnå med sina budskap och bilder. Jennifers råd är att synliggöra vardagen och visa upp sina idéer och sin erfarenhet. Hon menar att det inte kan vara negativt med att vara öppen och transparent med sin verksamhet, och fortsätter:

– Jag tycker egentligen inte att det finns några nackdelar med att vara aktiv på sociala medier.

Ett annat tips är att ha en app som kopplar inläggen till hemsidan.

– Om du själv har svårt för att komma igång med inläggen lej in någon extern, till exempel om du har någon ur den yngre generationen i din närhet. De är ofta väldigt duktiga och kan mycket om sociala medier, avslutar Jennifer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: