Bluffar och bedrägerier – så bör du agera för att inte gå i fällan

| Av: Nina Jansdotter och Mikael Drakenberg |

scam

Internet och sociala medier innebär för många väldigt positiva saker, däribland nätverkande, möjligheter att kunna marknadsföra sitt företag och de tjänster man erbjuder och att geografisk plats inte spelar någon större roll.

Samtidigt som Internet har ökat i popularitet så har även brottsligheten hittat dit, vilket har medfört flera stora utmaningar. Vi ser därför en utveckling där flera säkerhetsföretag har kommit att etableras och de får jobba för högtryck. På sociala medier så har vi kunnat konstatera att det dyker upp nya former av bedrägerier varje månad, bland annat på Facebook. Även olika former av videovirus har kommit att härja under den senaste tiden.

Att människor av nyfikenhet eller av misstag klickar på okända länkar kan tyvärr få allvarliga konsekvenser, då virus snabbt kan spridas till andra som finns i ens nätverk på Facebook. Vi kan alla göra misstag och då får vi snällt krypa till korset och erkänna att vi gjort bort oss och be om ursäkt till de som drabbats.

Ibland är dessa bedrägerier väldigt avancerade så att det kan vara svårt eller till och med mycket svårt att upptäcka dem.  Därför gäller det alltid att stanna upp när det dyker upp en okänd länk eller två som ser ut att komma från någon av ens vänner. Vi kan kalla det för försiktighetsprincipen och den går ut på att stanna upp, tänka efter och sedan välja att inte klicka på länken utan istället ta bort den från flödet, eller från Messenger där sådant här också kan dyka upp.

Så vi både uppmanar och rekommenderar användare att tillämpa ett källkritiskt förhållningssätt, för att på så sätt undvika att gå på dessa bluffar. Något som lätt går att upptäcka vad gäller en del av dessa bluffar är felstavningar, eller att de medvetet har bytt ut någon bokstav. Så var fallet med det videovirus som cirkulerade tidigare i år, och som gick under namnet Private V1de0. De hade då bytt ut i mor 1 och o mot 0, vilket man upptäcker vid en kritisk läsning.

Ett annat exempel har varit bluffen med att den som deltar i en liten undersökning får en MacBook Air eller ett par skor, och som spreds som en löpeld på Facebook relativt nyligen. Vi har även kunnat konstatera att det sprids så kallade Nigeriabrev, där budskapet ofta handlar om att du ärvt pengar och det är en välkänd metod för bedragare.

Denna nya digitala brottslighet omsätter tyvärr väldigt mycket pengar och den sammanlagda IT-relaterade brottsligheten beräknas kosta 100 miljarder dollar. Årligen drabbas 560 miljoner människor av denna nya IT-relaterade brottslighet, och varje dag så drabbas ungefär 1,5 miljoner människor av denna digitalt baserade brottslighet.

Vi vill också rekommendera till en viss försiktighet vad gäller mobila applikationer, som till en början kan framstå som oskyldiga. Men tyvärr är det vanligt att de frågar efter tillgång till personuppgifter och i värsta fall vissa lösenord. Som alla vet så ska man aldrig lämna ut sitt lösenord om någon frågar efter det.

Mikael Drakenberg
Statsvetare, frilansskribent och omvärldsbevakare

Nina Jansdotter
Beteendevetare, karriärcoach och expert på sociala medier

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: