Nya algoritmer förväntas förutse vårt digitala beteende

| Av Johanna Järvstråt |

Magnus Hultman

Magnus Hultman

Magnus Hultman, VD för medieteknikföretaget Strossle (före detta Sprinkle) i Malmö, tror sig ha hittat ett sätt att förutse vad besökarna på webben är intresserade av, innan de vet det själva.

– Vi kallar det för personalisering, säger han.

Algoritmerna utgår från besökarens tidigare beteende på webben och sociala medier, där algoritmerna kartlägger vilken typ av innehåll som blir läst och vad som besökaren tidigare har fastnat för. Allt, i syfte att göra webbsidorna mer personliga för besökaren.

– Vi baserar ingenting på individnivå, utan all data handlar om den kontext som besökaren befinner sig i. Detta innebär att vi studerar vad det är som besökaren delar, vad det de delar handlar om och huruvida andra besökare delade liknande typer av innehåll i sina sociala medier, förklarar Magnus Hultman.

Tanken är att algoritmerna på så vis ska kunna förutse vad du redan har läst och vad du nu behöver veta mer om.

– Idén är att algoritmerna ska hjälpa redaktörer att lära känna sin målgrupp och bättre kunna rikta innehållet på webben. Istället för att gissa vem målgruppen är, kan man med hjälp av algoritmer få en klarare bild av sin besökare och ett mer relevant innehåll, fortsätter Magnus.

Mer populärt i framtiden

Förutom att titta på vad besökarna läser om, vad de delar och vad de har för intressen, tittar algoritmerna också på vad för typ av innehåll som generar flest långvariga besökare.

– Hur länge vi stannar på en sida säger något om besöksupplevelsen. Vet vi vad det är som får människor att vilja hämta in mer information, kan vi också förutse vad det är som besökarna efterfrågar, konstaterar Magnus.

I framtiden förutspår Magnus att den här typen av algoritmer kommer att vara en standard som alla hemsidor använder sig av.

– Jag tror att den här typen av datainsamling kommer växa och att det i framtiden kommer att finnas många olika algoritmer för olika ändamål, som hjälper företag att hitta rätt besökare för sitt innehåll och som påverkar besökaren positivt. Jag blir inte förvånad om allt innehåll i framtiden är baserat på de resultat man hämtat från algoritmer, som i sin tur optimerats utifrån besökarnas efterfrågan, konstaterar Magnus Hultman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: