Det krävs reformer för att öka tillväxten av svenskt näringsliv

| Av: Sami Sulieman |

Sami Sulieman

Sami Sulieman

Svenska småföretagare vill expandera, men de stryps av regeringen och de svenska bankerna. Istället för att se till pålitligheten och planeringen av företags affärsplaner vänds fokus till företagens omsättning, en handling som omedelbart stänger ute majoriteten av Sveriges företag.

Speciellt i en uppstartningsfas eller i en expansionsfas kan det som småföretagare vara förmånligt att låna, samtidigt som det bidrar till en stadigare ekonomisk tillväxt för Sverige på lång sikt. Tyvärr är kraven omöjliga för många företag att nå upp till och tillväxten står istället hotad av bankernas brister.

För att kunna ha en chans till lån idag bör du vara ett företag med minst 20 anställda och ha en omsättning på cirka 30 miljoner kronor. Detta inkluderar endast cirka 2 % av alla företag i hela landet. Inte ens Almi, som har till syfte att stödja nya företag och avlasta regeringens kostnader, tillgodoser småföretagarnas behov med definieringar som är mer uteslutande än inkluderande.

Samtidigt är cirka 1 miljon av Sveriges alla företag mindre än så, med 0-10 anställda. Cirka 90 % av alla dessa säger sig vilja expandera, men 50 % av svaranden menar att det är svårt eller mycket svårt att säkra finansiering. Detta betyder att Sveriges tillväxt hämmas, inga nya jobb skapas och inte heller några nya innovationer. Ekonomin stryps på lång sikt och Sveriges företagarklimat ser allt mindre lockande ut.

Ändå står våra politiker och talar om reformer som kommer att skapa tiotusentals jobb. Hade alla dessa företag istället fått sina lån beviljade skulle vi snarare haft en siffra närmare en halv miljon jobb imorgon – detta om alla företag anställde en enda ny medarbetare. Det är en rätt stor skillnad gentemot statens punktinsatser som kostar mer än vad de genererar.

Att småföretagare sedan skulle ses som en särskild riskgrupp är ett påstående som är lika löjligt som det låter. Nyföretagarcentrum träffar flera tusentals potentiella företagare, där cirka 10 000 per år väljer att gå vidare och starta ett eget bolag. Nyföretagarcentrum hjälper därefter till med uppbyggandet av affärsplan och kontaktnätverk för att ge företagen kunskap om hur marknaden fungerar. Väldigt få av alla dessa 10 000 företag per år misslyckas, och nästan 90 % av dessa driver ett fullt fungerande konkurrenskraftigt företag 3-5 år senare.

En person som startar eget företag är därför på många sätt den säkraste kunden du kan ha som bank. De arbetar dygnet runt för att kunna försörja sin familj och skapa en omsättning som tillåter dem ta ut en lön som sätter mat på deras bord. Om bankernas kompetens utökades i hur företag fungerade skulle det inte bara bli lättare att få lån, det skulle också öka hela Sveriges tillväxt. Vad väntar ni på?

Sami Sulieman
VD för Prescott Lewis Invest

Comments

  1. Det stämmer att bankerna inte lånar ut till småföretag, men det har svenska regeringen inget inflytande över. Det beslutet tas genom den finansreglering som genomförts i västvärlden (sk Basel-regleringen där bankerna skall i första hand finansiera stater och inte företag). Sverige har bara att lyda och införa. Sverige har istället ett specifikt problem och det är den enorma skattebördan. I praktiken saknar småföretagen medel till investeringar då de i stället betalas in i alldeles för höga skatter. Småföretag skall faktiskt kunna växa på eget kassaflöde, men det lägger staten beslag på. Vi betalar skatter istället för att investera och frågan är då om skattemedlen används mer effektivt (det är inte en ideologisk fråga egentligen, utan snarare ren matematik). Det är inte helt säkert att det bästa för de minsta företagen är att belåna sig. Det bästa är istället att säkerställa bra kassaflöde och skapa bra ekonomisk disciplin från start. Jämför vad lätta lån gjort för Grekland (som Basel klassade som riskfri investering för banker tom 2012)!

  2. Ninni Petersson says:

    Instämmer helt och fullt! Så här är det och det krävs inga dyra tidskrävande utredningar för att komma fram till detta.

  3. EmmaAmanda says:

    Jag håller med Susanna här… jag drev skönhetssalong på 80-talet och köpte in allt kontant. Lite åt gången men kontant. Den dagen jag tog pga av bankens förslag en checkkredit på bara 20 000 kr då, blev det en utgift till att betala på och jag sålde en från början väl fungerande liten liten firma pga lån och skulder som uppstod med möjligheten att köpa in mer varor och alltså investera. Det gör jag aldrig om.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: