Så säger du nej till näthat och subjektiv kritik

| Foto: Alex Wayne |

Niclas Christoffer Foto Alex WayneNiclas Christoffer har som offentlig person stått ut med mycket näthat och allvarliga hot. Med sin nya bok om sexmissbruk, som blir den tredje i en serie om självkänsla, vill Niclas Christoffer hjälpa människor att tala om allvarliga problem som det moderna samhället har fört med sig.

Tidigare har Niclas Christoffer belyst både självskadebeteende och ätstörningar bland män, men nu är det alltså dags för sexmissbruk att få dela rampljuset med de andra böckerna.

– Det är viktigt att inte skambelägga sådana problem och prata om det i det öppna. Man ska inte behöva känna sig obekväm i sådana ämnen och detsamma gäller obehagliga sanningar på nätet; du ska alltid kunna känna dig säker, säger Niclas Christoffer.

Säker är något som Niclas Christoffer själv inte alltid har känt sig. Som offentlig homosexuell med yrken så som komiker, skådespelare, författare och föreläsare har han blivit ett byte för näthatare och kritik.

– I början skämtade jag mycket om min homosexualitet, om att jag var bög. Men sedan kände jag att det blev tjatigt och bytte inriktning, bara för att ta upp det spåret igen. Om människor 2015 fortfarande riktar hat mot mig och min familj för att jag är bög så har vi inte pratat tillräckligt om det, fastslår Niclas.

”Du måste välja vad som är värt att lägga din energi på”

Trots de negativa sidorna med offentligheten älskar Niclas Christoffer det han gör. Det unika yrket ger honom chansen att lyfta upp de problem som han tycker samhället måste förbättra, samtidigt som det hjälper honom att hjälpa andra som inte mår bra.

– Det finns för- och nackdelar med allting och du måste helt enkelt lära dig att välja vad som är värt att lägga din energi på. Näthat säger mer om de som skriver det än om dig, medan konstruktiv kritik från någon som är kunnig i ämnet kan lära dig utvecklas. På så sätt gäller det att värdera uttalandena rätt och inte ta till sig av subjektiv kritik och näthat som saknar grund, förklarar han.

Samtidigt som vi behöver bli bättre på att värdera vilken kritik som är av värde, måste vi också lära oss att ta till oss av positiva kommentarer för att generera ny energi, tror Niclas.

– Det är sorgligt att vi är så dåliga på att ta till oss av det positiva som människor säger, medan det negativa hakar sig fast djupt i våra medvetanden. För att orka i den här branschen tror jag därför att det är viktigt att man tidigt börjar spara alla komplimanger som man får. Då kan man ta fram det en dålig dag, förklarar han.

Med det sagt poängterar dock Niclas Christoffer att näthat inte är något som ska ignoreras.

– Även om du själv inte ska ta åt dig av näthatet är det fortfarande något som måste tas på allvar. Polisanmäl allting som utger en hotbild, avslutar han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: