Mänskligare ledarskap på sociala medier

| Av Johanna Järvstråt |

Kelly Odell

Kelly Odell

Kelly Odell har över 25 års erfarenhet av att arbeta inom olika chefsroller och positioner, bland annat för stora företag så som TeliaSonera. Som författare till boken ”Mänskligt ledarskap”, samtidigt som han är delägare, lärare och föreläsare på Astrakan Strategisk Utbildning, är nu passionen att skapa ett mänskligare ledarskap bland andra chefer och ledare.

Mänskligt ledarskap handlar mycket om att arbeta med sitt förhållningssätt som ledare och acceptera den mänskliga faktorn, både hos sina medarbetare och hos sig själv.

– Om man använder ett recept på pannkaka blir det alltid pannkaka, men om man dessutom tror att man kan följa ett recept för ledarskap blir det också pannkaka, fastslår Kelly Odell.

Detta menar Kelly Odell beror på att varje människa är unik; vi har olika färdigheter och förmågor vilket gör att det som fungerar för en annan inte nödvändigtvis fungerar för en själv.

– I grunden handlar ledarskap väldigt mycket om kommunikation. Du måste kunna lyssna och förmedla tankar till både individer och grupper på ett bra sätt för att skapa värde i din verksamhet. Då måste man kunna anpassa sitt agerande utifrån situationens förutsättningar, fortsätter Kelly.

Det är inte medierna som gör ledaren

En ledare måste med andra ord anpassa sitt ledarskap utefter vilken situation denne befinner sig i, men också mediet utefter de förutsättningar som man verkar i. Här kan sociala medier bli ett bra verktyg för det mänskliga ledarskapet, men det kan också vara överflödigt.

– Vissa typer av kommunikation är bättre ämnade för sociala medier än vad andra är. Således kanske det passar bättre att exempelvis informera om en omorganisering av företaget på en annan kommunikationskanal. Däremot tillhandahåller sociala medier ett effektivt verktyg för att nå ut till sina medarbetare och skapa ett tryggt forum med en tvåvägskommunikation där det är högt till tak, berättar han.

Det är på grund av denna funktion som sociala medier kan skapa delaktighet och unika förutsättningar för det mänskliga ledarskapet. Många fler känner sig tryggare i att ge uttryck för olika värderingar över datorn än i verkliga livet, där man känner sig mer utsatt.

-Sociala medier kan dock inte utesluta någon annan kommunikationsplattform, utan det ska ses som ett komplement i en större helhet. Det är trots allt inte medierna som gör ledaren, utan hur ledaren väljer att leda, avslutar Kelly Odell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: