Med förhoppningar om att rädda liv

| Av Johanna Järvstråt |

Tor Sjödin

Tor Sjödin

Trafikolyckor är ett återkommande fenomen som verkar problematiska att eliminera i dagens samhälle, med allt snabbare transportfordon och allt fler människor som kan köra dem. Tor Sjödin, VD för trafikappen irezQ (uttalas I Rescue), vill ändra på detta.

I Sverige har vi en nollvision i trafiken, en vision som också Tor Sjödin delar.

– Jag vill reducera antalet olyckor i trafiken och rädda liv, säger han.

För att lyckas med detta är det viktigt att man som förare hinner reagera i tid när det sker en krock menar Tor.

– När det smäller måste man reagera snabbt, det handlar om bara några sekunder, annars kan krocken eskalera och skapa kedjekrockar som blir svåra att kontrollera, förklarar Tor.

Att göra det man kan i trafiken

Ett exempel på en sådan händelse är Tranarpsbroolyckan i Skåne 2013, där uppemot 90 bilar involverades i en och samma olycka där sista olycka skedde, så sent som 15 minuter efter den första.

– Man har inte hunnit reagera tillräckligt snabbt; din reaktionstid försämras ännu mer under höga hastigheter och dålig sikt, vilket gör att konsekvensen av en från början liten olycka lätt kan utvecklas till en större, konstaterar han.

För att underlätta reaktionstiden föreslår Tor Sjödin, förutom att man antar högsta beredskap och håller lämpliga säkerhetsavstånd från sina medtrafikanter, att man även använder sig av den teknik som faktiskt finns på marknaden.

– irezQ har utvecklat matematiska algoritmer och ett system som gör det möjligt för din telefon att automatiskt känna av när en krock sker och kan då skicka ut en varning till andra trafikanter. Trafikappen irezQ utvecklades som konsekvens av att min kompis varit med om en krock som höll på att eskalera till en kedjekrock med en lastbil. Det är fruktansvärt och vi måste göra det vi kan i trafiken för att rädda liv, avslutar han.

http://www.irezq.se 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: