Välgörenhet som varumärkesstrategi

Emelie Nilsson

Emelie Nilsson

| Av Johanna Järvstråt |

På julafton kommer roi:recruit att lämna över 100 000 kronor till Hungerprojektet, något de inte bara gör för att stötta projektet, utan också för att inspirera fler företag till att engagera sig inom välgörenhet. Allting som en del i deras egen varumärkesstrategi.

En av de som är med och planerar kampanjen är Emelie Nilsson, marknadsansvarig hos roi:recruit.

– Vi vill visa andra företag hur enkelt det kan vara att också anordna sådana här projekt. Det behöver inte vara till Hungerprojektet, huvudsaken är att man bidrar och arbetar för ett högre syfte, berättar Emelie.

Genom att starta ett välgörenhetsprojekt i linje med företagets egna värderingar kan företag inte bara göra något gott för världen, utan dessutom tjäna på det strategiskt.

– Om det går i linje med företagets affärsverksamhet gör välgörenhetsprojektet kundnytta, vilket genererar en positiv effekt för varumärket. Vi arbetar med hållbar rekrytering och vill stå för ett hållbart samhälle, därför valde vi Hungerprojektet. Man måste komma ihåg att tänka utifrån kundens perspektiv; vad är vår kund intresserad av?

Informera utan att göra reklam

Förutom att ett välgörenhetsprojekt är bra för affärerna om det är gjort rätt, kan det också vara bra för sammanhållningen menar Emelie.

– Genom att involvera alla medarbetare i projektet blir det en positiv känsla på arbetsplatsen. Alla mår bra av att göra gott, säger hon.

För att alla ska få den här positiva känslan, vare sig det handlar om medarbetare, kunder eller allmänhet, gäller det dock att vara tydlig med varför man valt att göra en sådan investering.

– Det blir allt vanligare att arbeta med Corporate Social Responsibility på olika sätt och då är det viktigt arbetet inte hamnar för långt från verksamheten. Jag tror att det är viktigt att informera om vad man gör och varför – så länge man gör det av rätt anledningar tror jag att andra ser mervärdet i det, förklarar Emelie.

För att själva sprida eventet och inspirera fler företag har roi:recruit använt sig av sociala medier.

– Vi samarbetar med andra människor på sociala medier, bland annat med Nina Jansdotter som lärt oss mycket om hur sociala medier fungerar. Vi har Facebook, LinkedIn, Twitter, samt en blogg och beroende på målgrupp agerar vi olika. Generellt sett handlar det om att vinkla det man lägger upp så att det skapar ett merintresse och engagerar människor, avslutar hon.

Trackbacks

  1. […] Järvstråt, J. (2014). Välgörenhet som varumärkesstrategi. Hämtad 010415 från https://socialamedier.me/2014/12/16/valgorenhet-som-varumarkesstrategi/ […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: