Amorteringar tar 125 år av ditt liv i utgifter

| Av Sami Sulieman |

Sami Sulieman

Sami Sulieman

Rubriken låter kanske överdriven och jag önskar jag kunde säga att den var det. För den dystra sanningen är att vi svenskar är väldigt duktiga på att just amortera, något som även Riksbanken noterat. Vi vet inte varför vi gör det egentligen, eller helt exakt vad det innebär, men önskan är alltid densamma; att bli lånefri.

Svensken har idag bolån på 1,5 miljoner och det dubbla i marknadsvärde. Detta ökar dina utgifter med cirka 1000 kronor per månad, vilket i sin tur resulterar i den skrämmande siffran från rubriken. Det skulle nämligen med dessa beräkningar ta dig 125 år att bli lånefri. För många människor skulle det innebära att de inte ens på sin dödsbädd skulle vara skuldfria.

Just därför låter nog 125 år rätt nedslående, men de är absolut inte nödvändiga. Ofta förstår vi inte att vi har många andra alternativ att välja bland, alternativ som inte sällan kan minska våra skulder med hundra år jämfört med amortering.

Ett av dessa alternativ är räntepapper. Räntepapper kan exempelvis ge dig 7 % ränta. Genom att låna en 1 miljon får du därför cirka 1,4 % ränta, vilket bara det har gett dig en stor möjlighet till att på ett snabbt sätt minska dina utgifter. Om du sedan väljer att investera dina lånade pengar kan dina lån förvandlas till en inkomst – allt handlar om hur du väljer att använda dina pengar. Investerade rätt kan du trots smått ökade utgiften passera mållinjen med mer pengar än du ursprungligen satsade.

Det handlar inte heller om några små summor som du kan vinna på att investera dina pengar på det här sättet. Tar vi samma exempel men med 2 miljoner istället, investerade via sparkonton eller räntepapper som du noggrant valt ut, kan du efter bara 14 år vara lånefri och efter ytterligare 6 år tjänat in 7,2 miljoner. Då är du uppe i 9,9 miljoner, från ett lån som från början låg på 2 miljoner.

Ännu inte övertygad? Fråga dig då hur många år av höga utgifter du är beredd på att offra. Är det då inte bättre att betala lite mer i månaden och sedan vara av med alla onödiga räkningar? Ta en stund och smaka på skillnaden. 125 år jämfört med 14 år. Det innebär inte alls stor skillnad i utgifter, men över hundra år i livskvalitet.

Så strunta i det där mamma och pappa sa för 20 år sedan. Ditt skuldfria liv börjar nu.

Sami Sulieman,
VD för Prescott Lewis Invest

Comments

  1. Jag trodde inte att svenskarna är duktiga på att amortera. Däremot är vi duktiga på att låta bli och endast betala räntan på lånen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: