Bli en säljare i världsklass med modern säljretorik

|Av Johanna Järvstråt |

Zaiga och Thomas Magnusson

Zaiga och Thomas Magnusson

Zaiga och Thomas Magnusson har över 20 års erfarenhet av försäljning. Via sitt företag Magnusson & Magnusson Kompetensutveckling hjälper de företag med kompetensutveckling, bland annat inom modern säljretorik och presentationsteknik. Två viktiga element för att lyckas med sitt entreprenörskap.

Retorik betyder att övertyga. Modern säljretorik blir med andra ord konsten att övertyga en annan person till att investera i dig och ditt företag.

– Modern säljretorik består utav fyra faser: Uppmärksamhetsfasen, behovsanalysfasen, övertygelsefasen och avslutsfasen. Den som lyckas följa de fyra faserna, tillsammans med dem lite mer välkända klassiska begreppen ethos (trovärdighet), logos (logik) och pathos (känslor), på ett professionellt sätt är också de säljarna som lyckas, berättar Thomas Magnusson.

För att du skall lyckas är det därför väsentligt att du redan från början talar med inlevelse, menar Zaiga och Thomas.

– Du måste vinna kundens intresse och de här faserna är ett bra sätt att göra just det. Genom att i första fasen till exempel använda ”Story Telling”, där du berättar något personligt kopplat till det du vill sälja, kan du enkelt bygga du upp en tillit till dig själv som säljare och vinna kundens förtroende, tipsar Thomas.

Det är ingen idé att prata om ingen lyssnar

Det många tyvärr missar på är att de lägger allt för lite tid på de första faserna i sin iver att komma igång med övertygelsefasen, vilket resulterar i att säljaren förlorar trovärdighet.

– Många pratar bara om sig själva och sin idé utan att veta om kunden ens är intresserad. Det är en stor miss, konstaterar Zaiga.

Toppsäljarna lägger mest tid i behovsanalysfasen genom att ställa flera olika frågor, i syfte att få fram kundens innersta behov. Detta för att sedan genomföra en professionell presentation.

– Presentationsteknik går hand i hand med retorik. Det spelar ingen roll om det du säger är jättebra om det saknar inlevelse och bra material – då tappar människor intresset förklarar Zaiga.

För att veta vad just du behöver bli bättre på inom försäljning kan man använda sig av en tiogradig skala där man värderar sin försäljningsteknik. Här kan det vara bra att be någon att se över din presentation; för att lyckas med sitt företags försäljning behövs det övning och stor självkännedom, annars faller alla punkter.

– En säljare i världsklass har tydliga mål, en skriftlig plan, disciplin och är uthållig. De levererar resultat och har inga ursäkter. Läs och studera vad världens toppsäljare gör, så kan du själv ta första steget mot att bli en säljare i världsklass, avslutar Zaiga och Thomas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: