Det är inte en demokratisk rättighet att gå med i och skriva vad som helst i grupper på Facebook

| Av: Mikael Drakenberg | Nina Jansdotter |

Vi som är administratörer för olika grupper lägger ner många timmar på att försöka minimera olämplig aktivitet, utan någon ekonomisk ersättning. Vi utvecklar bland annat regler för våra grupper. Det finns enligt oss inte några rättigheter att vara med i en grupp och att skriva vad som helst där.

Den som gör det aktiva valet att gå med i en grupp accepterar därmed att det finns skyldigheter gentemot gruppen. Det handlar bland annat om att hålla sig till gruppens syfte och intentioner, och att respektera de regler som administratörerna ställt upp.

Således är det ingen idé att komma med argument om demokrati eller yttrandefrihet. En grupp är inte en demokrati utan är att uppfattas som en förening eller en sammanslutning av individer som styrs av gemensamma intressen och tydliga regler.

Bland de saker som vi administratörer tar på oss att göra är att försöka styra upp det som sker inom grupperna, men även att rensa inlägg som inte passar in utifrån gruppernas tydliga regler. Ibland måste vi gå så långt att vi blockerar personer därför att de skriver kränkande inlägg.

Förutom detta så lägger administratörerna ner väldigt mycket tid på att på ett bra sätt kommunicera med personer som verkar vara upprörda av olika anledningar. Det som vi administratörer får hålla koll på är säkerhetsinställningar, och att justera dessa med jämna mellanrum när vi ser att ett problem uppstår. För om administratören eller administratörerna inte har koll på säkerhetsinställningarna så kan vem som helst komma in i en öppen grupp och skriva vad tusan som helst. Det kan i värsta fall leda till totalt kaos i grupperna, och dit vill vi ju inte komma.

Någon måste helt enkelt betala för all den tid vi lägger ner på det här för att det skall fungera. En sista utväg är att vi tvingas införa medlemsavgifter för de som vill vara med och diskutera, eller nätverka på ett ansvarsfullt sätt. Det gäller särskilt i de allra största grupperna, och vi funderar bland annat på att stänga ner de största grupperna på grund av att det tar för mycket tid och energi att hålla på med det här i dagsläget. Detta är givetvis trist gentemot de personer som sköter sig alldeles utmärkt och som bidrar med både kunskap, klokskap, erfarenhet och inspiration.

 

Mikael Drakenberg
Statsvetare och HR-student

Nina Jansdotter
Beteendevetare, författare och karriärcoach

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: