Att skriva för webben – kunskaper som kan ta dig långt

| Av Nina Jansdotter | Mikael Drakenberg |

Vi lever i en helt ny digital ordning, och därför blir det allt viktigare att lära sig om hur du skriver för webben. Alltmer handlar nämligen om att få ut något här och nu, därför att du har inte lång tid på dig att nå ut och nå fram till rätt målgrupp. Innan Internet blev aktuellt så låg allt fokus på traditionell media, däribland tidningar på lokal, regional och nationell nivå. I och med den snabba teknologiska utvecklingen där helt nya platser för publicering utvecklas så behöver alla av oss lära oss att skriva på ett nytt sätt. Det som gäller nu är att skriva kortfattat och att från första sekund fånga läsaren så att han eller hon fortsätter att läsa det som du har skrivit och publicerat.

För att det här ska fungera så måste du ha en slagkraftig, intresseväckande och säljande rubrik. Dessutom är det viktigt att du har en tydlig struktur som är lätt för läsaren att följa. Något som sker i och med möjligheterna att skriva för webben är att du kan skriva flera olika versioner av din grundtext, så att den kan publiceras på olika plattformar och som riktar sig till olika målgrupper.

Utvecklingen idag går med en rasande takt, och därför måste du som skriver olika texter för webben hela tiden hänga med i utvecklingen genom att omvärldsbevaka bland annat olika unika trender. Det räcker inte längre med att omvärldsbevaka sitt eget område, utan du måste också göra likadant med andra närliggande områden. För att du ska kunna sticka ut och vara unik i relation till andra skribenter så måste du våga vara öppen och mottaglig för kritik och det oavsett om den är positiv eller negativ. För, ju mer du sticker ut desto större är chanserna att du får positiv respons.

I dagens digitala värld så finns det många olika valalternativ att utgå ifrån. Därför är det viktigt att du tänker igenom ditt val noga beroende på vilken eller vilka målgrupper du vill nå. För enskilda individer kan det mycket väl fungera med en blogg som har en tydlig profil. Är det däremot tal om ett företag så kan det vara bättre att utgå från företagets egen webbsajt. Oavsett om du jobbar själv eller samarbetar med andra så spelar grammatiken stor roll. Det handlar nämligen om din eller företagets trovärdighet. Därför bör du alltid låta någon annan läsa igenom det du skriver innan det går till publicering, och du bör också använda dig av stavningskontrollen som finns i alla ordbehandlare.

Att följa de etablerade skrivreglerna är viktigt oavsett om det är en text som ska publiceras online eller om det är en text som ska publiceras i en dagstidning. För att göra texten mer tilltalande så är det jättebra att kunna kombinera text och bild, vilket fungerar utmärkt oavsett om det är en blogg eller webbsajt som är din utgångspunkt.Tänk på att detta är en viktig del av ditt personliga varumärke, och lägg därför ner mycket tid på din text och det budskap som du vill förmedla till läsarna. En rekommendation som vi vill föra fram är att börja småskaligt och utveckla det sedan därifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: