Så blir du en stjärnskribent på webben

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

| Av Johanna Järvstråt |

På webben finns det oändligt med information att ta del av och det gäller att sticka ut från bruset. Nina Jansdotter, PR-konsult, författare och karriärcoach, ger här sina bästa tips på hur du anpassar dina texter för webben.

När du skriver en text för webbpublicering menar Nina att det är extra viktigt att veta vad läsaren söker efter i texten.

– När vi läser en tidning scannar vi den och läser det som intresserar oss, och det är precis likadant på webben – med skillnaden att det finns ännu mer att välja bland. Desto tydligare jag är med vad min texts syfte är, ju större chans är det därför att personen som klickar sig in på din sida får ut något av texten, förklarar hon.

För att texten ska få ett tydligt syfte kan det vara bra att läsa igenom den och skala bort ointressant information.

– När jag skriver för webben brukar jag ha som måttstock att inte skriva mer än femtonhundra tecken, inklusive blanksteg. Man har ofta bråttom på webben och det gäller därför att man är mer pang på när man skriver en webbanpassad text, fortsätter hon.

Knepen bakom en bra rubrik på webben

Blir texten ändå väldigt lång är det viktigt att man är ännu tydligare och arbetar med bra mellanrubriker och rubriker, enligt Nina.

– På webben kan du ha längre rubriker än på andra medium. På grund av detta brukar jag använda mig av mer informativa titlar som säger mer om vad texten handlar om snarare än försöker skapa uppmärksamhetsväckande rubriker som på en löpsedel, berättar hon.

På det viset kan personer som får upp artikeln i sitt sökfält direkt förstå vad artikeln handlar om, vilket gör det enklare att locka till sig rätt målgrupp för artikeln.

– Tänk dock på att använda dig av ett enkelt språk så att du öppnar upp för en bredare publik. Testa dig fram och se vilka artiklar som får flest klick. På det sättet kan du själv fila till din egen framgångstaktik på webben, tipsar Nina slutligen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: