Är fungerande IT-lösningar en förutsättning för ökad flexibilitet?

| Av: Mikael Drakenberg, statsvetare och juridik student | Magnus Jahnsson, författare |

En av de vanligaste orsakerna som lyfts fram när vi diskuterar IT och stress är det informationsöverflöd som vi alla lever med. Det handlar enligt en del forskare om att vi inte klarar av att förstå och hantera all den information som vi nås av.

Arbetslivet är inget undantag. Det förändras kontinuerligt, och dessutom förändras vår arbetsmiljö i och med att vi är ständigt uppkopplade. Adam Gazzaley som forskar vid University of California resonerar som så att vi nu utsätter hjärnan för påverkan om hur den ska göra saker, och den är inte utvecklad för det. Det har skett ett stort teknikskifte där vi gått från skrivmaskinen till datorn. Numera sitter nästan alla med en bärbar dator, läsplatta eller mobiltelefon. I princip är vi uppkopplade dygnet runt. Det är en enorm förändring i IT-beteende, och det finns både för och nackdelar. En fördel är att det går lättare att korrigera dokument. Det leder så klart till ökad effektivitet jämfört med hur det var på skrivmaskinens tid. En fråga som därmed ställs är om fungerande IT-lösningar är en förutsättning för ökad flexibilitet.

Först under mitten av 1990-talet började Internet göra sitt intåg, och det var få som hade tillgång till E-post i början. Men det blev snabbt mycket populärt vilket underlättade för många att kommunicera och skicka dokument till varandra, även om respektive individ sitter lång bort ifrån varandra. Forskare från olika delar av världen har samtidigt kommit att visa på hur den teknologiska utvecklingen kommer att fortsätta utvecklas i ett rasande tempo som i princip tvingar de anställda att springa ännu fortare. Det finns en viss risk för att arbetsgivare och medarbetare förväntar sig mycket mer av varandra, just därför att med stöd av IT-infrastrukturen så är vi i princip tillgängliga dygnet runt. Är det rimligt att anställda som är på tjänsteresa långt borta sitter och jobbar med olika dokument hemifrån trots att det är kväll eller natt där man själv befinner sig?

En baksida som diskuteras är att fler anställda upplever en ökad stress på grund av informationsteknologin. En studie från Prevent, som publicerades 2011, visar på att så många som 25% uppger att de upplever negativa erfarenheter av att använda IT i arbetslivet. Dessutom visar det sig i en studie som genomförts i Österrike år 2012 att de personer som utsattes för simulerade datorkrascher uppvisade högre nivåer av stresshormonet kortisol i blodet. Kanske behöver vi nu börja jobba med tydligare gränsdragningar mellan arbetstid och fritid, för att minska den upplevda stressen? I Tyskland pågår en stor debatt kring tillgänglighet, och det som lyfts fram där är att varje arbetsplats måste diskutera detta och göra klart vad som förväntas av arbetstagaren. Så några generella regler och förbud går det inte att utfärda eftersom det ser så olika ut på olika arbetsplatser.

Helt uppenbart har det alltså skett en stor förändring i och med Internets framväxt och utveckling. Nu förväntas det att individen ständigt är online och därmed ständigt nåbar. En enkätundersökning som genomfördes av Arbets- och miljömedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborgs Universitet, och som omfattade 7125 personer i åldern 20-24 år, visade på bland annat att (1) Cirka 25 % uppgav att de förväntas vara nåbara dygnet runt, och (2) Ytterligare nästan 45 % förväntades vara nåbara hela dagen, och (3) Cirka 3 % blev väckta av sin mobiltelefon några gånger i veckan eller oftare.

Tyvärr visar andra undersökningar som genomförts på att den som inte är närvarande och kontaktbar dygnet runt riskerar att gå miste om uppdrag och affärer. Men, här finns en baksida, nämligen att en liten felinställning av mobiltelefonen kan leda till att användaren får gigantiskt höga räkningar. Detta går att undvika genom att användaren stänger av roamingen när han/hon befinner sig utomlands, men det innebär att email bara kan tas emot där det finns wifi, så som hotell och flygplatser. Jakten på uppkoppling blir en stressfaktor vid utlandsjobb.

Teknikstress är således något att oroa sig för när vi jobbar alltmer flexibelt och över nationsgränser. Därför menar vi att det behövs flexibla, robusta och användarvänliga IT-lösningar som fungerar internationellt och som svarar upp mot de krav som finns för det föränderliga och flexibla arbetslivet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: