Därför måste författare börja tänka mer som företagare

| Av Johanna Järvstråt |

Magnus Jahnsson, Foto: Stefan "Steff” Granström

Magnus Jahnsson
Foto: Stefan ”Steff” Granström

Magnus Jahnsson skriver nu på sin tredje bok, uppföljaren till de redan utgivna böckerna Sjukt begär och Värdet av ett liv. För att lyckas som författare har Magnus inte bara skrivit kontrakt med ett nytänkande förlag – utan också marknadsfört sig aktivt.

Att vara författare idag är svårt menar Magnus. Bara något hundratal kan försörja sig på yrket på heltid och de flesta lägger alltför stor tillit till sina förlag.

– Traditionellt sett tänker man nog på sig själv som en konstnär som levererar en produkt, som någon annan ska sälja. Men det fungerar inte längre; fler författare behöver börja tänka mer som en egenföretagare för att överleva i dagens konkurrens, säger han.

Konsten att nå ut ur bruset

Det är nämligen svårt att ta sig ur bruset och nå ut till sina läsare om man inte aktivt väljer att marknadsföra både sig själv och sina böcker enligt Magnus. Att anlita ett förlag som inte har den klassiska försäljningsmodellen kan vara en bra början, men långt ifrån tillräckligt.

– Bara gå in i en bokaffär och se hur många böcker som finns – hur ska du sticka ut? Det räcker inte längre med en fantastisk bok, det krävs mer. Vi lever i en kändiskultur, vilket även ses i författaryrket. Människor är inte bara intresserade av dina böcker utan även av vilket namn som står bakom titeln, fortsätter han.

För att lyckas som författare gäller det därför att förändra sitt tänk och bli mer affärscentrerad. Det gäller inte bara att marknadsföra sina böcker utan också sig själv.

– Ta kontakt med media, anlita en PR-konsult, annonsera, skriv debattartiklar. Ja, satsa lite pengar på ditt personliga varumärke helt enkelt. Hitta det som gör just dig extra intressant och använd det till din fördel. Syns du inte så finns du inte, förklarar Magnus.

Att anamma företagartänket

För att allt detta ska leda någonstans är det dock viktigt att du har en affärs och kommunikationsplan tror Magnus.

– Företagartänket är så viktigt just för att det gör att du får koll på var du är och var du är på väg. Du behöver dela upp din dröm i små delmål och göra en SWOT-analys över dina svagheter och styrkor, berättar han.

Men det gäller också att analysera dina investeringar och förstå hur ett varumärke byggs.

– Du behöver bli mer medveten om ditt varumärke och fundera över vad som fungerar och inte fungerar. Vilka aktiviteter ger dig bäst resultat? Genom att tänka på detta sätt gör du bättre investeringar med din tid och får bättre kontakt med dina läsare utan att behöva lämna dina försäljningssiffror åt slumpen, avslutar han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: