Sociala medier i med- och motgång

| Av Christina Hultman |

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

När Nina Jansdotter började på Facebook satte hon upp ett mål för sig själv. Hon ville ha minst 1000 vänner innan årets slut. Detta var 2007.

Det gick bra för Nina. Idag har hon femtusen vänner, vilket är maxtaket för hur många man får ha enligt Facebooks regler.

– Jag är ingen ”early bird”, utan till en början är jag lite avvaktande och väntar. Men när jag sedan går med så gör jag det med full kraft och till 100%.

Nina insåg snabbt Facebooks potential. Inte så mycket för privat bruk som för ett sätt att bygga personlig marknadsföring – och för att kunna utöva en form av megacoachning. Nina driver ett stort antal gillasidor varav ”Självkänsla” är den största med närmare 18 000 gillare.

Sedan en tid tillbaka har Facebook ändrat förutsättningarna för gillasidor, menar Nina. De har strypt uppdateringarna från gillasidor i flödet, såvida man som innehavare inte betalar. Tidigare sågs fler uppdateringarna i flödet men nu har Facebook skruvat åt flödet så färre ser. Detta är ett sätt för Facebook att öka sina intäkter, för man bör inte glömma att Facebook är en kommersiell kanal. Även reklamen har ökat och alltmer reklam dyker upp i flödet.

Ett sätt att kringgå strypningen är att markera ”Ta emot aviseringar” på gillasidan, då aviseras uppdateringarna och man kan se allt. En annan taktik är att satsa ännu mer på på gillasidans innehåll.

– Gillasidan måste ge något så att folk söker sig dit av sig själva, förklarar Nina.

Förutom gillasidorna driver Nina dessutom externa bloggar som komplement till Facebook där det publiceras längre texter och artiklar.

Motgångar

Ninas engagemang på Facebook har inte enbart medfört framgångar. Hon drabbades av en stalker som skapade en stor mängd falska profiler och gjorde allt för att sabotera hennes profil och kommunikation på Facebook. Nina valde att utnyttja den uppkomna situationen, även om den var obehaglig. Förutom att göra polisanmälan och säkra sina säkerhetsinställningar för att minimera stalkerns härjningar valde hon att sprida kunskap om näthat och skapa debatt.

Man kan även drabbas av trakasserier och kritik i mindre omfattning, och det kan vara tillräckligt illa det. Nina menar att man får välja vilka strider man vill ta. Framför allt ska man vara medveten om att även Facebook kan användas av brottslingar och lurendrejare.

En av de stora fördelarna med sociala medier är att de är oberoende av tid och rum. Det passar Ninas arbetssätt mycket bra, vilket såklart har bidragit till framgången. För att lyckas med marknadsföring via sociala medier bör man enligt Nina först och främst välja en plattform att verka på, och satsa på att ha hög närvaro där.

– Sätt därefter upp ett mål och besluta dig för hur mycket resurser du vill satsa i form av tid och pengar, fortsätter Nina.

När Nina anslöt sig till Facebook var hennes taktik att berätta om sitt mål med 1000 vänner. På så sätt var det svårare för henne att komma undan sin målsättning tror hon. Närvaro är a och o; och att vara generös. Ge av dig själv och din kunskap samt uppmärksamma andra genom att lyfta dem.

– Karma fungerar extremt bra på sociala medier, poängterar Nina.

För det handlar nämligen om att skapa dialog. Andra sätt är att bjuda på omvärldsbevakning, be om hjälp och att samarbeta med andra. Och såklart vara aktiv med att gilla, kommentera och dela andras inlägg.

Utvidga

Efterhand kan man även expandera nätverket till okända personer som är värdefulla i ens nätverk. Detta är lättare ju fler vänner man har eftersom chansen ökar att man har någon gemensam vän. Det viktiga är att presentera sig och tala om vad man vill och varför man söker kontakt. Samma sak gäller när man vill bjuda in andra till sin gillasida.

– Berätta varför du vill att personen i fråga ska gilla din sida, förtydligar Nina.

Det kan även gälla ”barmhärtighetsgillande”, för att komma igång. Facebook kräver att en gillasida ska ha minst 30 personer som gillar den för att sidan ska existera. Det är alltid bra att vara rak och tydlig. Olika personer har också olika syften och strategier för sitt gillande. Ett ”gilla” kan betyda att de gillar dig, gillar inlägget, har läst det eller att de vill synas.

Sociala medier tar mycket tid och man måste tänka långsiktigt, precis som med allt nätverkande. Kontakter via sociala medier kan vara en ingång och leda till kontakt i verkligen. Till exempel kan man stämma träff och boka in en lunch eller fika med en Facebook-kontakt när man har vägarna förbi; vilket på sikt kanske kan leda vidare till ett samarbete eller annat.

Slutligen, utvärdera och räkna på det vad som ger mest. Jämför olika typer av media. Med hjälp av Klout.com, som är ett statistiskt instrument, är det möjligt att se hur mycket uppmärksamhet man får på sociala medier och hur många man når med sin marknadsföring.

Hur gick det med Ninas målsättning 2007 när hon startade på Facebook? Hon uppnådde inte målet före årets utgång. Men i slutet av februari 2008 hade hon å andra sidan 2000 vänner. Så ja, nog funkade målsättningen, om än lite annorlunda.

Comments

  1. Pirjo Brandenstam says:

    Du är beundransvärd på många sätt Nina! Kram ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: