Gör karriär redan som ungdom

| Av Johanna Järvstråt |

Anton Sörkvist

Anton Sörkvist

Att få jobb och göra karriär är något som många unga försöker göra – utan att lyckas. Anton Sörkvist, försäljningschef på Key Solutions, har gjort karriär på fyra år och menar att orsaken till att inte fler lyckas är fel inställning och fel förutsättningar.

Dagens ungdomar växer upp i ett samhälle där det sker snabba förändringar i en väldigt hög fart – och utbildningen och föräldrarna hänger inte med. Detta gör att ungdomar inte får den information som de behöver för att själva snabbt lyckas få in en fot i arbetslivet.

– Min pappa, som fortfarande är min hjälte, kom till Sverige utan någonting. Han fick kämpa riktigt hårt för att få ett jobb så hans tips till mig har alltid varit att jag ska utbilda mig och bli advokat eller doktor, allt för att jag ska få det bättre än vad han hade. Men världen fungerar inte så länge, säger Anton Sörkvist.

Istället menar Anton att man ska lyssna på och lära sig av personer som varit med om liknande saker som en själv och som lyckats. Genom att höra vad andra gjort för att klättra upp i toppen kan man få goda tips och råd menar han.

– Det gäller att hitta vad man är bäst på helt enkelt, speciellt om du vill starta företag – då gäller det att du arbetar med det som är din styrka, förklarar Anton.

Lagen om attraktion

Andra viktiga faktorer när man som ung vill skapa karriär är att nyttja sitt kontaktnät – och om du inte har något – skapa det.

– Rådet till dig som vill lyckas är helt enkelt lagen om attraktion; kontakta framgångsrika människor och umgås med människor som stärker dig. Sean Puffy Combs sa en gång ”If you want to fly, you have to give up things that weigh you down”. Det kan låta hårt, men ställ dig själv frågan om du skulle kunna dra ner och vara negativ mot någon som du älskar. Är svaret ja förtjänar ni varandra, är svaret nej är du en god människa som behöver ta reda på vilka som känner likadant för dig, tipsar Anton.

När du sedan väl lyckats få intervjun till drömjobbet gäller det att vara förberedd.

– Läs på om företaget som du ska besöka, läs deras värderingar framförallt, och citera deras ord, fortsätter han.

Väl som anställd menar han vidare att det är viktigt att vara framåt och ta plats – något som är minst lika viktigt som arbetssökande sugen på karriär.

– Våga ta steget, vänta inte, utan hoppa! Börja redan nu med att skriva ner tre saker som för dig närmare till ditt drömjobb och gör dem, avslutar Anton.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: