Nya tider i de sociala medierna – nya algoritmer på Facebook leder till ovänskap

| Av: Nina Jansdotter, karriärcoach och författare, och Mikael Drakenberg, statsvetare och juridikstudent |
Facebook blev snabbt mycket populärt när det kom; en amerikansk plattform där människor ”addade” varandra och började nätverka. Det blev snabbt populärt att ha många vänner på Facebook. Nu på senaste tiden så har Facebook kommit att ändra sina algoritmer där målet sägs vara att i första hand öka innehållets kvalitet, men givetvis handlar det också om deras möjligheter att tjänat pengar. 

Som ett direkt resultat av det här så har vi kunnat konstatera att ovänskap blivit en ny fluga. Detta då nyhetsflödets innehåll har påverkats drastiskt på grund av att de ändrat i sin algoritm. För de som har en gillasida så innebär det att vi som användare måste vara villiga att betala för att öka vår synlighet och räckvidd. För de av oss som inte betalar innebär det att vår synlighet minskar drastiskt och att våra inlägg hamnar allt längre ner i nyhetsflödena. Vi behöver förstå denna nya utveckling för att förstå hur vi måste agera i de sociala medierna i framtiden. Facebook och framförallt Zuckerberg kom att missbedöma läget angående att dela, när alltfler applikationer för att dela innehåll utvecklas och finns på marknaden. Facebook hade enligt tidningen Business Insider inte planerat för denna utveckling och konkurrens på marknaden. Frågan som måste ställas i detta sammanhang är varför har ovänskap blivit så vanligt på grund av den förändring som Facebook genomfört av sin algoritm för nyhetsflödet?
 
Kanske handlar det just om att det bland många anses som fult att vilja tjäna pengar. Det är av tradition skillnad mellan system som bygger på individen respektive kollektivet. USA och i viss mån Kanada har kommit att stå som representanter för ett individualistiskt system, medan Sverige och de nordiska länderna har kommit att representera de system som är mer kollektivistiska och bygger på gemenskap. I dagens globala värld där synlighet blir allt viktigare borde det inte vara något negativt med att vilja marknadsföra sig och sitt företag och att vilja tjäna pengar. När alltfler företag och individer finns på nätet, så blir det allt viktigare att ”sticka ut” i relation till den stora massan. För det blir väldigt svårt att få till affärer om alla är exakt lika. Att människor blir ovänner därför att ett flertal väljer att ”sticka ut” och marknadsföra sig, och därmed ta plats, känns lite kontraproduktivt. Vi borde vara glada för att det finns entreprenörer och företag som vågar vara annorlunda och ta plats, för konkurrensen i vår värld är stenhård. Det heter ju som bekant ”den som inte syns finns inte”.
 
Hur kan vi då förstå de förändringar som sker i våra flöden på Facebook?. Jo, vad som vi ser i vårt flöde beror på följande faktorer: (1) Hur populärt är det vi postar, det vill säga hur många är det som gillar eller kommenterar våra inlägg? (2) Hur populärt är just det här inlägget hos alla som redan har sätt det? (3) Hur populära har våra tidigare statusuppdateringar varit hos de som följer oss? (4) Matchar typen av postning däribland statusuppdateringar, foton, videoklipp och länkar det som tidigare varit populärt hos de som följer oss? och (5) Hur nyligen publicerades postningen? Kort kan vi förklara det här som att det handlar om rätt innehåll till rätt person vid rätt tid?
 
I en artikel från Mashable så lyfter de fram att syftet med att skruva till algoritmen för nyhetsflödet är att öka kvaliteten på det innehåll som publiceras på plattformen. I en annan artikel från Adage som publicerats rätt så nyligen så oroar sig marknadsförare för att den förändring av algoritm som Facebook genomfört för det som benämns nyhetsflöde kommer att begränsa deras möjligheter att nå ut och nå fram, men även påverka frekvensen negativt. Det som marknadsförare måste göra enligt artikelförfattarna är att se till så att innehållet är tydligt förknippat med plattformen Facebook. Det innebär bland annat om du är en återförsäljare eller butik så är det viktigt att ditt innehåll är aktuellt, specifikt, och att ditt budskap är meningsfullt och lämpligt för just den här plattformen. Dessutom är det viktigt att din bild är inbjudande och speciellt relevant.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: