Upphovsrätten på nätet och Creative Commons License

| Av: Mikael Drakenberg, statsvetare och jurist; Nina Jansdotter, karriärcoach och författare |
Upphovsrätten har en ganska lång historia i Sverige, och den första sammanhållna lagstiftningen på området kom 1960. Lagstiftningen skyddar upphovsrätten för litterära och konstnärliga verk, däribland skönlitteratur, datorprogram, , musikaliskt och sceniskt verk, filmverk, fotografiskt eller annat bildverk, men även alster av byggnadskonst.
Eftersom upphovsrätten är teknikneutral precis som resten av svensk lagstiftning så blir det ibland svåra gränsdragningsproblem när publicering av olika typer av verk sker i de sociala medierna – däribland publiceringen av bilder/fotografier och texter, som därmed görs tillgängliga för en större allmänhet. Det senaste som skett i Sverige är att ett förslag till ny upphovsrättslag utarbetats och presenterats i utredningen En ny upphovsrättslag (SOU 2011:32). Därför vill vi skicka med er budskapet tänk på att material som finns på nätet och i de sociala medierna kan och ofta är upphovsrättsskyddat precis som tryckt material. Att saken blir extra intressant på grund av sociala medier beror på att du kan sitta i ett land men publicera materialet i ett helt annat land. Därmed finns det behov av att varje enskild individ skaffar sig kunskap om de lagar och regler som finns i de berörda länderna. 
 
För att inte helt hämma skapandet och kreativiteten, så har ett alternativt system växt fram på amerikanskt initiativ, och det systemet kallas för Creative Commons License, vilket innebär att användaren har rätt att dela och i viss mån anpassa bilder eller annat material. Detta gäller under förutsättning att du ger ”credit” till den ursprungliga upphovsrättsinnehavaren, och att det är för icke-kommersiella syften, och om du gör en ”remix” så måste det publiceras under samma licens som tidigare versioner.
 
En annan komplicerad fråga som dock inte är utredd i dagsläget är om bilder eller foton som enskilda lägger upp på gillasidor är att betrakta som att den som äger gillasidan har gett sitt tillstånd till att fotografierna delas hur som helst över hela världen. Att ha kontrollen över sina bilder kan ibland vara mycket svårt när de publicerats på ens hemsida eller på ens gillasida. För, om företaget har en gillasida där de lagt upp fotografier så kan det ju delas hur som helst och hur många gånger som helst. För att klicka på ”share/dela” innebär ju inte att individen frågat om lov. Så frågan är hur en domstol skulle uppfatta det här om det uppstår en konflikt mellan den som delar och den som har upphovsrätten till bilden eller bilderna.
Ett fall kom upp för 1,5 – 2 år sedan. Då handlade det om en kvinna som hade delat en bild från någons sida som visade sig vara upphovsrättsskyddad. Då dömdes hon att betala motsvarande 7000 kronor i böter. Nyligen så beslutade en av de allra största aktörerna inom området, nämligen Getty Images att släppa en stor del av sitt material fritt därför att det är så svårt att hålla ordentlig kontroll när bilder väl gjorts tillgängliga i de sociala medierna, vilket tidningen Expressen nyligen rapporteraom.
 
En stor konflikt inom upphovsrätten handlar om länkning till upphovsrättsskyddat material. Det finns dock två domar på detta område, en dom kom från Hudiksvalls tingsrätt år 2000 och en annan från Stockholms tingsrätt år 2003. I båda fallen kom de fram till samma slutsats, nämligen att länkning är att betrakta som upphovsrättsintrång. Detta är dock mycket konfliktfyllt, därför att många anser att utan länkning så skulle inte fenomenet Internet kunna existera. Redan år 2010 diskuterades det här med länkning i tidningen Medievärlden, och då ställdes frågan om bildspel på fotosajten Flickr är att betrakta som länkning, och därmed eventuellt utgör ett upphovsrättsintrång. I tidskriften förklaras det här som att det handlar om att individen bäddar in externt material på sin egen sajt, och att det skulle vara tillåtet enligt upphovsrättslagstiftningen eftersom det är att tolka som överföring till allmänheten. Så slutklämmen som vi vill trycka på är att kontrollera alltid vilket skydd materialet som ni vill använda er av eller dela har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: