Minska kostnaden av försenade flyg för ditt företag

| Av Johanna Järvstråt |

Thomas Lööw

Thomas Lööw

Tid är pengar: Att ett flyg ställs in eller att ett flyg blir flera timmar försenat kan således leda till dyra konsekvenser, inte minst för företagare. Thomas Lööw, VD för företaget Airhelp i Norden, hjälper resenärer att få kompensation för förseningar och vet hur kostnaderna kan minskas.

Att missa ett viktigt möte kan innebära att en affär inte går i lås eller blir svårare att få igenom och således kosta företaget tusentals kronor – men det är inte bara förlorade intäkter som försvinner menar Thomas.

– Du kan behöva boka om hotell, transport och flyg. Kostnaderna kan snabbt stiga på grund av en försening, säger han.

En försening är dessutom något som sker oftare än man tror; bara i Sverige är det cirka 620 000 resenärer som drabbas av ett försenat flyg uppger EU, och endast cirka 1 % av de drabbade får den ersättning som de har rätt till.

– Många vet inte att de har rätt till kompensation och nöjer sig med en matkupongoch övernattning. Andra vet om sina rättigheter men driver ärendet fel och misslyckas därför med att sin kompensation, berättar Thomas vidare.

Att ha koll på dina rättigheter

Genom att ha koll på sina rättigheter och genom att använda rätt metod kan dock en kompensation bli utbetald, vilket minskar förlusten av pengar för företaget orsakade av det försenade flyget.

– Sommaren 2014 ändras dessutom reglerna för flygen som gör det ännu lättare att få kompensation, förklarar Thomas.

De nya reglerna berör bland annat att ursäkten att något är problematiskt med flygets funktionalitet inte längre anses som ett extraordinärt skäl, utan snarare ett driftfel, vilket gör att kompensationen inte blir lika lätt att vifta bort. Sker det dock något extraordinärt ska flygbolagen betala minst 5 nätters övernattning till resenärerna om det behövs.

– Reglerna blir tydligare och förenklar mycket för den resande. Du kan få allt mellan 2200 kronor till 5200 kronor i ersättning beroende på hur stor förseningen är och hur många mil planet flyger. Det är med andra ord lite mer än en matkupong och en övernattning, förklarar han.

För att få rätt till kompensationen måste rätt mall fyllas i för rätt flygbolag och vissa krav – bland annat de nämnda ovan – måste uppfyllas.

– Tipset är att kontakta gaten och ta reda på vilka rättigheter du har, vilken kompensation du kan få och se till att du får hjälp med en snabb ombokning för att minska kostnaden för ett missat möte till exempel. Sedan gäller det att driva ärendet rätt eller be någon som kan om hjälp. Airhelp ger exempelvis resenärer 85 % större chans att lyckas med att få sin kompensation och kan på så vis vara en bra hjälp på vägen, avslutar Thomas Lööw.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: