Den tuffa marknaden gör det svårt för varumärken att sticka ut

| Av: Linnea Hernberg |

Kjell Lindström

Kjell Lindström

Varumärkesdiskussionen idag innefattar alla sorters varumärken inom alla branscher och oavsett vilken bransch som diskuteras så är konkurrensen hård. Det finns allt fler varumärken som kämpar om att vinna konsumenternas tid och tillit.

– Det är ett konstant slagsmål mellan de olika varumärkena, säger Kjell Lindström som är trendspanare inom området.

Redan sedan 1980-talet har det varit tydligt att företag insett att det är viktigt för dem att börja synas enhetligt och det började då diskuterat om att ”leva” sitt märke. Det blev viktigt att noga granska de man anställer, allt från hur personen såg ut och vilken klädstil han eller hon hade till hur personen levde och vilka val man gjorde i livet. Det var viktigt att man som medarbetare på ett företag stämde överens med vad företaget stod för.

– Det handlar om tillit och att man sätter sitt varumärke först, ”living the brand” helt enkelt, förklarar Kjell.

Sticka ut ur mängden

Klassiska reklamidéer och tillvägagångssätt för att nå ut till människor har börjat avta och företag och varumärken har istället börjat integrera, till exempel genom produktplacering, att det smygs in olika produkter från olika varumärken i filmer och serier som indirekt påverkar tittarna. För att sticka ut ur mängden av all reklam krävs det att företagen gör det roligt att vilja ta del av deras produkter eller tjänster.

– ICA är ett bra exempel på ett företag som har lyckats göra deras reklam till något kul, något som inte ses som typiskt ”reklamigt” i och med att de har byggt upp en serie via reklamfilmerna, säger Kjell och fortsätter; det blir mer intressant eftersom man inte bara får information om deras produkter utan även får lära känna olika karaktärer och får följa dem. Det är en kul idé som når ut och därför också lockar kunder till  att handla hos dem.

Många varumärken försöker skapa relationer till privatpersoner och alla relationer bygger på tillit. För en enskild kund kan det dock bli för mycket att försöka tillhöra många ”familjer” och bygga många relationer till olika varumärken och då krävs det att företagen sticker ut och blir utvalda.

I och med att konkurrensen är så stor och att människan börjar bli trött på all reklam som i dagsläget finns överallt säger Kjell Lindström att han tror att allt fler varumärken kommer använda sig av produktplacering i filmer och serier.

– Jag är skeptisk till att det kommer komma nya former och nya sätt att göra reklam på, säger han.

Relationen till kunderna är viktig

På sociala medier är det viktigt att använda personliga tilltal när man talar med kunderna och det är privatpersoner och småföretagare bättre på att göra, vilket gör att de har lättare för att slå igenom på sociala medier och därigenom bygga upp och förstärka deras varumärken. De vågar och har tid till att bli personliga och skapa personliga relationer till deras kunder vilket många organisationer inte riktigt lyckas med i samma utsträckning på sociala medier.

– Man måste våga bli personlig själv, och det är det inte många större organisationer som vågar, säger Kjell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: