Fördelarna med gillasidor kontra grupper på Facebook

| Av: Ida Amrén |
| Foto: Alex Wayne |

 

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

Om du hittar en sida som verkar intressant på Facebook kan du klicka på gilla och på så vis lägga till sidan så att den hamnar i ditt nyhetsflöde. Det är en växande trend och allt fler företag skaffar sig idag så kallade gillasidor. Det ger företaget möjlighet att nå ut till fler potentiella kunder och också förmedla den bild de vill att omgivningen ska ha om dem. Nina Jansdotter är beteendevetare, författare och karriärcoach. Hennes gillasida ”Självkänsla” har 17 000 gillare och här ger hon sina bästa tips på vad man ska tänka på när man skapar en gillasida eller en grupp på Facebook.

– Gillasidan fungerar som en minihemsida och du bestämmer själv vad som ska läggas upp och förmedlas. I en grupp kan alla medlemmar lägga upp och publicera innehållet. På gillasidan är man alltså mindre interaktiv vilket kräver mer eget arbete, medan en grupp drar man mer nytta av medlemmarna och kan därför ses som en mer demokratisk form, säger Nina.

Vad som är bäst beror enligt Nina mest på temat och vad man ska använda sidan eller gruppen till. En gillasida har en tydlig avsändare medan en grupp är mer kollaborativ. Gillasidan kräver mer eget arbete men en grupp kräver å andra sidan att man får upp mer engagemang eftersom att man är beroende av att medlemmarna är aktiva med att göra inlägg – annars stannar gruppens kommunikation upp.

Ett misstag en del företag har gjort är att ha skapat en personlig sida. Det kan tyckas vara lockande eftersom människor vill vara vän med människor. Facebook har dock ändrat sina riktlinjer och förbjudit företag från att ha personliga sidor. Varför det fortfarande finns kvar kan, enligt Nina, beror på okunskap.

 – Det bästa man kan göra är att konvertera sin personliga sida till en gillasida. Annars riskerar man att förlora det nätverk som man lagt tid och energi på att bygga upp, om eller när, profilen stängs ner av Facebook, säger hon.

Unikt namn

Facbook vill heller inte att man startar gillasidor med generella namn. De bör kunna knytas till ett varumärke som man äger. Ett namn bör vara unikt så att man också kan hävda sin äganderätt. Facebook ändrar ofta sina riktlinjer och enligt Nina gäller det att ”hänga med” och se nya riktlinjer som möjligheter.

Personlig profilbild

Profilbilden på gillasidan ska helst vara inbjudande men inte för kommersiell. Det är viktigt att den inte känns ”säljande” eftersom att människor kan bli skrämda och tro att de ska få en massa reklam. Bilden ska helst förmedla känslan av att det finns ”riktiga människor” bakom sidan, en människa som interagerar med andra och som kan erbjuda ett utbyte. Sociala medier är en kommunikativ plattform som uppmuntrar till tvåvägs kommunikation.

Innehåll och budskap

Man måste veta sitt syfte med sidan eller gruppen, men även vara öppen för att syftet kan förändras. Det finns många möjligheter för den som vill hänga med och har ett budskap att förmedla. Nina råder oss därför att ta till oss av andra, se det positiva och vara med och utvecklas.

– Var en branschförespråkare! Tänk större än dig själv och din lilla grej och tipsa om andra. När du ger mycket kan folk tycka att ”du” är jättebra och därför besöka din sida eller grupp, vilket i sin tur skapar positiv energi. Ha en hög aktivitet och kom ihåg att trägen vinner, tipsar Nina.

Hur ofta ska man uppdatera?

– Det beror på vilken sida man har. En inspirationssida kan man uppdatera ofta. Är man dessutom flera administratörer så kan det upplevas varierande. Man bör ha lagt ut ett tiotal inlägg innan man börjar bjuda in människor att gilla ens sida eller bli medlem i gruppen – detta för att man kan skrämma bort eventuella kontakter om sidan känns inaktiv, säger Nina.

Eftersom att Facebook har minskat antalet personer som ser ens gillasidas inlägg så behöver man enligt Nina därför ”bomba på” med många bra inlägg och vara mer kreativ för att nå ut.

– Du har lyckats när att människor självmant går in på din sida lite då då för att kolla vad som händer. De personerna är dina budbärare som tipsar andra, sammanfattar Nina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: