Det nya intervjukonceptet ger dig större spridning

| Av Johanna Järvstråt |

Ola Wallström

Ola Wallström

Ola Wallström är författare och föreläsare inom motivation och är expert på att hjälpa företag att nå mål de själva inte trodde var möjliga. Nu använder han sig av ett nytt intervjukoncept baserat på ”givers gain” för att fler ska kunna hitta och nå nya mål.

Intervjukonceptet som Ola Wallström använder sig av går främst ut på att skapa en situation som ger positiva effekter för alla parter inblandade.

– Idén kom från amerikanarna som är väldigt duktiga på crosspromoting, något som jag också ville införa i mina intervjuer, säger han.

Intervjuerna går till så att Ola väljer ett ämne som han tror att många kan tycka är intressant men som också tilltalar honom, som han sedan konstruerar frågor kring med syfte att beröra. Därefter intervjuar han cirka tio personer inom samma bransch med samma frågor.

– Tanken är att få intressanta svar och många exempel så att personer förstår att det finns flera vägar att gå, förklarar han.

När intervjuerna är gjorda börjar arbetet med själva spridningen – och där finns det inga genvägar.

– Du måste helt enkelt be människor att sprida det. Konceptet med dessa intervjuer är att alla får något positivt kostnadsfritt; lyssnarna får erfarenheter och de inblandade i intervjun får en chans att visa upp sig, det är lite charmen i det hela. Men för att alla ska få något positivt måste den spridas och det finns inga andra knep än att fråga sina kontaktnät om de vet någon mer som kan ha nytta av att lyssna på intervjun, konstaterar Ola.

Att lyckas med konceptet

För att människor och de intervjuade ska vilja sprida intervjuerna vidare är det dock viktigt att intervjun är koncist, håller en god kvalité och är intressant, men också att rätt person intervjuas.

– I början hade jag för långa intervjuer, då var det ingen som orkade lyssna. 25 minuter har visat sig bra för mig – då är det fortfarande en djup intervju och det viktigaste får plats, säger han.

Att välja rätt person för intervjun är dessutom viktigt för själva spridningen, men också för intervjun. Intervjupersonen måste passa sammanhanget och bidra till en bra kontaktyta – annars nås färre människor.

– Gör en lista på de du vill prata med, ring dem och gör samtalen tillgängliga. En bra person att intervjua är intressant och med ett stort kontaktnät. Personen kan dessutom konsten att fånga upp människors intresse, tipsar Ola.

För att nå en god kvalité är det slutligen också viktigt att hela tiden fokusera på ämnet och ställa frågor som berör tror Ola. Utan det tappar intervjun sitt innehåll och det blir färre som orkar lyssna.

– Håll det konkret och äkta; det gäller att du har respekt för andras tid och för att klara av detta är det viktigt att du verkligen lyssnar och inte bara hör. Det handlar om att samla verktyg till sin verktygslåda och bli rikare och mer framgångsrik med hjälp av sina erfarenheter. Har du bara en hammare i din verktygslåda är det lätt att varje problem ser ut som en spik, avslutar han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: