Rekrytera rätt på sociala medier

| Av Johanna Järvstråt |

Jenny Vigren

Jenny Vigren

En effektiv rekrytering är när sociala medier och annonser samverkar menar Jenny Vigren, som är marknadsansvarig på Roi: Recruit där en av hennes uppgifter bland annat är rekrytering.

Alla sociala medier har olika egenskaper som är viktiga att ta hänsyn till även i rekryteringssammanhang menar Jenny Vigren.

– LinkedIn är det mediet som passar allra bäst i rekryteringssammanhang då det har en uppsjö av professionella kandidater, och det är också här som arbetsannonsen bland annat kan läggas ut. Facebook och Twitter handlar mer om synlighet och flöde – vilket gör dessa till bra medium att verka genom för att sprida själva annonsen, berättar hon.

Förutom dessa aspekter menar dock Jenny att rekryteringsprocessen för sociala medier i princip ser likadan ut som för den gamla hederliga varianten.

– Du skriver en bra annons helt enkelt och då LinkedIn är det sociala mediet som lägger fokus på det professionella nätverket kan man sedan där leta efter intressanta kandidater, fortsätter hon.

För att skriva en bra annons krävs det att du dessutom har en väl utarbetad kravprofil – utan den riskerar din annons att falla platt. Allt i kravprofilen skrivs dock inte i själva annonsen, exempelvis lönenivån, utan det bör istället redas ut senare på ett internt plan menar Jenny.

– I kravprofilen skriver man vad för egenskaper man söker hos kandidaten, vad som är meriterande och allt annat som är relevant om tjänsten. Ingår det mycket resande så skriver du till exempel även ner det – sedan överför du detta till annonsen på ett säljande sätt, förklarar hon.

På sociala medier är dessutom den stora fördelen att om annonsen skrivs på ett tilltalande sätt och man aktivt arbetar för att dela den har man stora möjligheter att nå många tänkbara kandidater.

– Har man inte så stor erfarenhet om hur detta går till kan det vara bra att be om hjälp, för skrivs annonsen rätt och sprids på flera sociala medier kanaler kan du nå många. Bäst blir det dock om man använder sociala medier som ett komplement till den vanliga rekryteringen, tillägger Jenny.

Hon varnar dock för den funktion på LinkedIn som tillåter kandidaterna att söka tjänsten med sin LinkedIn-profil som CV – på bara ett knapptryck.

– Detta kan bli farligt då kandidaterna inte anpassat sina profiler till arbetet – dessutom söker sig ofta fel slags kandidater till de enklare lösningarna. Därför rekommenderar jag att du som arbetsgivare inte gör knappen tillgänglig; den sökande kommer då bli tvungen att söka arbetet på vanlig väg, vilket underlättar processen eftersom alla sökande hamnar på samma ställe, avslutar Jenny.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: