Vikten av tydlig kommunikation

| Av: Gunnel Saric |

Gunnel Saric

Gunnel Saric

Att sociala medier är ett fantastiskt verktyg för kommunikation håller vi nog alla med om. Men den har också stora begränsningar, något det är viktigt att vara medveten om. Eftersom bara fem procent av vår kommunikation, den vi förfinat genom århundradens kontakt med varandra, består av ord blir det lätt missförstånd i ”nätkommunikation” då vi missar både kroppsspråk, som står för 55 procent, och tonläget.

Därför är det så viktigt att vara extra tydlig, att välja sina skrivna ord med omsorg.  Att skriva från hjärtat, med respekt både för dig själv och för läsaren. Att välja positiva ord utan att för den skull blunda för starka känsloladdade ord – när de behövs.

Men även om du är tydlig, finns det alltid möjlighet till missförstånd, eftersom den som läser tolkar orden på sitt sätt, utifrån sina egna erfarenheter. Vissa ord, ord som du tycker är neutrala, kan för en annan läsare uppfattas som negativa. Hur ofta har jag inte följt en tråd på Facebook med fascination och stor förvåning. Någon som går igång på ett uttryck, som jag tycker är harmlöst, som läser in något helt annat än vad jag gör och så kan en hel ”hattråd” skapas. Visst finns det även de som gillar att provocera, men ofta tror jag att dessa trådars ursprung är en brist i kommunikationen, eftersom både kroppsspråket och tonfallet saknas. Det som är tänkt som ironi kan då uppfattas som kritik, den som känner sig kritiserad går kanske till motattack. Människor med hög självkänsla tar troligen inte orden som kritik riktad mot dem.

Att vara medveten om denna fälla i kommunikationer, detta missförstånd, kanske gör att man inte längre känner behov av att gå i försvar, för många gånger förvärrar det situationen då motparten kan känna behov av att gå i ännu hårdare försvar.

Det finns ett uttryck jag sett florera på Facebook ”det är inte mitt ansvar hur du tolkar mina ord” – ett uttryck jag inte riktigt håller med. Det ÄR mitt ansvar att vara så tydlig som möjligt, att försöka undanröja alla missförstånd – till en viss gräns. För när jag märker att motparten inte vill eller kan förstå är det dags att släppa ämnet, annars tar det bara energi.

Det är också mitt ansvar att läsa andras inlägg med fördomsfria ögon. Att inte döma. Om jag reagerar på något, frågar jag mig själv ”har dessa ord något att lära mig om mig själv?”, ”Varför reagerar jag som jag gör?” Ofta har jag fått kunskap om mina dolda känslor på så sätt. Så jag kan bara tacka dem som fått mig att reagera, för den lärdom det gett mig.

För denna mångfald av personligheter vi möter i sociala medier berikar oss. När vi tillåter det. När vi respekterar att vi alla har olika åsikter, olika erfarenheter, att min sanning inte behöver vara din då har vi en outsinlig källa till kunskap att ösa ur.

Så tacksam för möjligheten att ta del av så mångas olika åsikter och livssyn.

Att ge och att ta emot. Att dela med sig, att sprida goda nyheter, att stötta varandra, att ge tips. Att inspirera och inspireras – det är syftet med sociala medier för mig.

Vad är det för dig?

Comments

  1. Bra artikel! Jag håller med om att tydlighet är viktigt, men hur väl man än formulerar sig kan det bli fel. Det är mycket viktigt att läsaren också tar sitt ansvar och ber om förtydligande när det behövs.

  2. Michael Toftered says:

    Bra artikel! Tydlighet är viktigt, men hur bra man än formulerar sig så kan mottagaren missuppfatta. Det är därför viktigt att mottagaren frågar om något är oklart.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: