Så marknadsför du dina böcker på sociala medier

| Av Johanna Järvstråt |

Charlotta Lagerberg-Thunes

Charlotta Lagerberg-Thunes

Charlotta Lagerberg-Thunes har alltid velat bli författare – men på egna villkor. Därför ger hon själv ut boken ”Popcornmannen Poppe”, en barnbok för barn, som hon sprider på sociala medier.

Idén till Popcornmannen Poppe kom när Charlotta arbetade på en låg – och mellanstadieskola, där de för att minska utanförskap och mobbning arbetade med värdegrund. Detta med hjälp av att rita dit popcorn på en whiteboard när klassen betett sig bra. En dag ritade hon en bild på en popcornman, samma popcornman som skulle bli Poppe.

– När jag fick ansvar för etiklektionerna i egenskap av att jag var beteendevetare så gick jag till biblioteket och fann mest knastertorrt, svartvitt och stundtals moraliserande material. Då beslöt jag mig för att göra en bok med mer lekfull etik: Popcornmannen Poppe var född, berättar hon.

Att nå framgång på sociala medier

För att sprida boken har Charlotta valt att arbeta aktivt med sociala medier där hon marknadsför boken.

– Facebook tilltalade mig mest då människor både kan och ger återkoppling och delar med sig av sina erfarenheter kring det du marknadsför, motiverar hon sitt val av medium.

Idag har hennes Facebooksida nästintill 500 gillare, och nyckeln till en fungerande marknadsföring på sociala medier är att inte bli för säljig menar hon:

– Jag tror att människor uppskattar ärlighet. Jag försöker att inte föreställa mig eller göra saker som inte är sant utan istället dela med mig av min kunskap, för det är det som jag har märkt ger bäst ”skörd” på sociala medier.

Men det är också viktigt att kunna vara generös utanför det egna företaget enligt Charlotta.

– Bjud på andras böcker och idéer, ge tips och dela med dig av din kunskap, säger hon.

Vikten av dialog och strategi

Dock kanske marknadsföringen ibland inte går som du har tänkt dig, och det är därför viktigt att vara kontinuerligt uppmärksam på dina kunder och ditt flöde på sociala medier.

– Tänk på att inte vara påträngande och att vara sann i det du gör. Det är viktigt att hela tiden föra en dialog med dina gillare och kunder för att få reda på deras åsikter. Som småföretagare är lojaliteten ett extra viktigt kort, förklarar hon.

Något annat som Charlotta också menar är viktigt för att marknadsföringen på sociala medier ska uppnå det du vill är att du har en plan, ett syfte och ett mål.

– Vad vill du med sidan? Vilka kunder och vilken målgrupp har jag? Vad är mitt budskap? Dessa frågor tror jag är viktiga att fundera över innan man börjar, avslutar Charlotta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: