Författarskap på sociala medier: Så fungerar det

| Av Johanna Järvstråt |

Magnus Jahnsson

Magnus Jahnsson

Magnus Jahnsson arbetar bland annat som författare där han skriver om läkemedelsbranschen – och det är här, i hans författaryrke, som sociala medier kommer in.
– Heter man Jan Guillou och säljer tusentals böcker är nog inte sociala medier så viktigt, men för mig som är nybörjare blir det av en helt annan vikt, säger han.

Magnus Jahnsson skriver, som han själv skämtsamt kallar det, piller thrillers; thrillers om läkemedelsbranschen. Sedan han debuterade för cirka ett och ett halvt år sedan har han valt att befinna sig på Facebook, Twitter och LinkedIn för att kunna nå ut i författarvärlden effektivt.

– Man blir en del av Sveriges författarcommunity på ett helt annat sätt, förklarar han.

Olika medium för olika syften

Men det är inte bara för att finna utbyten med andra författare som Magnus valt att vara aktiv på sociala medier, utan det tjänar även två andra syften; att marknadsföra sig själv och att få kontakt med sina läsare.

– Jag använder Facebook som ett personligt medium, där jag blandar seriösa uppdateringar med roliga och ytliga uppdateringar om min skrivarprocess, eller så kommenterar jag händelser som är kopplade till det jag skriver om, berättar Magnus.

Även om Facebook för Magnus är den kanal som ger honom chansen att få en bättre kontakt med sina läsare, är det LinkedIn som säljer honom flest böcker.

– LinkedIn använder jag på ett mer affärsmässigt sätt, där jag nätverkar mer med affärsmänniskor och försöker sälja in min bok till exempelvis företag genom att jag berättar om olika erbjudanden, fortsätter han.

Att välja rätt i sociala medier-djungeln

Att Magnus valde att befinna sig på just Facebook, LinkedIn och Twitter har mycket att göra med hans stora skrivarintresse.

– Jag gillar att uttrycka mig i skrift och sociala medier tillåter mig att göra just detta. Det blir nästan lite dagbokslikt, och du får oerhörd feedback, berättar han entusiastiskt.

Roligast blir därför för honom det lite mer personliga Facebook där han kan diskutera med läsarna, även om både LinkedIn och Twitter är viktiga byggstenar i hans marknadsföringsmetod.

– Jag behöver dock bli bättre på att twittra, det är många som är där och det är mycket informationsflöden som passerar på Twitter. Problemet för mig är bara att jag är lite för långrandig, så då har Facebook och LinkedIn varit lättare för mig att använda, konstaterar han.

Det betyder dock inte att han ger upp Twitter. Magnus menar att allting handlar om att lära sig och sätta sig in i kanalerna man använder och att vara där målgruppen och intressenterna i sitt författarskap finns.

– Man måste vara där alla andra är – jag får till en helt annan dialog på sociala medier som jag annars inte hade uppnått, avslutar han.

Magnus Jahnssons recept på framgång i författarskap på sociala medier:

  1. Var positiv och bjud på dig själv så långt det går – det tjänar du i längden på.
  2. Sätt dig in i de olika plattformarna och var där din målgrupp är, och slutligen…
  3. … dela och interagera mycket med andra, då kommer andra att göra det för dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: