Facebooks betydelse för egenföretagare

| Av: Johanna Järvstråt |

Klaudia Rudin

Klaudia Rudin

Facebook är ett socialt medium som tillåter företag att bli personliga med sina kunder. Klaudia Rudin som driver den populära webbshoppen Kakfateriet delar här med sig av sina erfarenheter av Facebook som marknadsföringsmetod.

Idén till Kakfateriet.se började med att Klaudia gick över från att sälja tyger och barnkläder till hobbyartiklar då de tog mindre plats. Trenden var redan i rullning, man kunde redan köpa metallpinnar och muttrar att såga till för att bygga sitt eget kakfat.

– Men ingenting var direkt enkelt, och jag tror det är därför som Kakfateriet blev populärt så snabbt, här var pinnarna redan färdiga, förklarar Klaudia.

Beslutet att börja med Facebook

För att få Kakfateriet att växa ännu mer har Klaudia arbetat med sociala medier, bland annat genom att samarbeta med bloggare. Att börja med Facebook var även ett beslut hon tog för att öka sina marknadsföringsmöjligheter.

– Det är billigt, det är enkelt, och kunderna vill att man finns på Facebook då du blir mer lättillgänglig för kunden. Många är redan där och det är enkelt att skriva till mig, motiverar hon.

Personlig men inte privat

Att bli mer lättillgänglig för kunden innebär också att det måste finnas ett mervärde för kunden att följa ditt företag på Facebook menar Klaudia. Hon förklarar att det inte bara handlar om att svara på frågor någon gång ibland, inte heller om att endast göra inlägg om företaget, utan snarare om att engagera sig i kunderna och även länka till kopplade ämnen och företag.

– Med hjälp av Facebook har jag fått visa kunderna vem jag är bakom mitt företag. Människor vill bli sedda som personer, inte som plånböcker och likaså vill jag inte bli sedd som en dator utan som en person, berättar Klaudia.

Sammanfattningsvis menar Klaudia att marknadsföra sitt företag på Facebook handlar om att på att visa sitt företags personlighet och personerna bakom företaget, det handlar om att ständigt vara aktiv, skapa dialog och engagemang för att nå ut till flera människor med hjälp av bilder, tips och berättande.

– Sedan får man inte glömma bort kunderna som inte har Facebook, jag har till exempel ett nyhetsbrev vid sidan av. Facebook är en stor hjälp på vägen, men det krävs mer för att nå fram till alla kunder, avslutar Klaudia.

Klaudias bästa tips för att marknadsföra sitt företag på Facebook

  • Ha en strategi, att man planerar sina inlägg, i alla fall lite i början
  • Sätta sig in i vilka regler och lagar som gäller för att använda bilder så att man inte tror att man kan använda sig av vilka bilder som helst. Det har jag sett många som gör, och då har man ju brutit mot en lag. Det är lätt att tro att allting är gratis på nätet, men tänk på upphovsrätten.
  • Ställ frågor, så att kommunikationen går åt båda hållen och du engagerar dig i kunderna.
  • Använd mycket bilder och mindre text, det gillar läsarna.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: