Ge för att du vill och du får tillbaka

| Av Malin Hankin |

| Foto;  Alex Wayne |

Jens C Hilner

Jens C Hilner

Jens C Hilner var femton år när han bestämde sig för att bli fotograf. Tack vare sin envishet och starka vilja är han idag – arton år senare – en framgångsrik fotograf med många prestigefyllda uppdrag i bagaget och i kalendern. Enligt Jens är den viktigaste nyckeln till framgång ett stort och bra nätverk. Ett nätverk fullt av duktiga och engagerade människor som vill dig väl och som gör vad de kan för att hjälpa dig. För att de vill hjälpa dig. För att de arbetar utifrån givers gain.

– Givers gain betyder helt enkelt att den som ger får tillbaka, berättar Jens, som förutom sina två fotorelaterade företag PhotoMedia och Proffslabbet även driver eventbyrån MeEvents. Men för att det ska vara givers gain på riktigt så fungerar det inte att fundera över vad du kommer att få i utbyte, fortsätter han. Du hjälper för att du vill hjälpa, det är det som är själva poängen. Om du tänker ”What’s in it for me?” så är det inte givers gain.

Vi vet aldrig när, hur eller av vem vi får tillbaka. Det är ingenting vi kan räkna ut eller planera. Du kanske har hjälpt person A. Ett tag senare dyker person B eller person C upp och hjälper dig som en konsekvens av att du hjälpte person A.

– Allt vi kan göra är att hjälpa till. Om vi tror på givers gain och går in för det till hundra procent så kan vi praktisera det på rätt sätt.

Många tänker tvärtom

Jens tror att många har svårt för att tillämpa givers gain därför att samhället idag är ganska hårt och brutalt och vi lär oss att tänka på oss själva i första hand och vakta på det vi har. 

– Tänker man på hur det var förr så hjälptes man åt mycket mer. Många har glömt bort hjälpsamhet och generositet och det kan vara besvärligt för en del att lära sig det, medan det för andra faller sig väldigt naturligt att leva efter givers gain.

Om fler tillämpade det här tankesättet tror Jens att vi generellt skulle må bättre och ha lättare för att nå våra mål.  

– Det finns en enorm kraft i att hjälpas åt. I ett bra nätverk finns det alltid någon som känner någon som har vad personen i behov av hjälp behöver. Och tänk bara hur mycket glädje det ger att hjälpa en medmänniska. Självklart hade det gjort oss gott att exempelvis få hjälpa en gammal dam över övergångsstället varje dag.

Jens rekommenderar filmen ”Pay it forward” som handlar om att tre personer får hjälp så att de i sin tur kan hjälpa tre andra.

– Den kan verkligen ge många en tankeställare.

Givers gain i sociala media

Jens eget givers gain-tänk resulterade i olika givers gain-grupper på Facebook, där människor idag hjälper varandra med kontakter, kunskap, jobb, möjligheter och tips. I nuläget har Jens grupper nästan 6 000 medlemmar som praktiserar givers gain på något sätt. 

– Tack vare dessa nätverk har många fått just den hjälp som de behövde. Det gör mig jätteglad. Facebook och övriga sociala media underlättar verkligen för människor att hjälpa varandra.

Jens tips för att lyckas med givers gain

· Hjälp inte någon för att du vill ha något i utbyte. Det är inte givers gain.

· Ska du hjälpa någon så gör det ordentligt. Halvhjärtade försök är oftast inte till någon hjälp.

· Det ska inte vara en börda att hjälpa någon. Avstå hellre ifall du inte har tiden eller ekonomin just då.

· Du väljer vem du vill hjälpa. Hjälpen måste bottna i frivillighet och vilja.

· Prova på idag att hjälpa någon helt villkorslöst. Hur kändes det? Visst är det en schysst känsla?! 

Comments

  1. Femton år och bestämt sig för att bli fotograf? Det är ju jag! 🙂

  2. Linus det finns bara en sak här i livet som du ska följa och det är dina drömmar. / Jens C Hilner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: