Effektivisera ditt digitala arbete

| Av: Johanna Järvstråt |

Cathrin Frisemo

Cathrin Frisemo

Det blir allt vanligare med någon form av digitalt arbete i alla branscher och med detta växer det nya krav på oss som anställda, företagare eller arbetssökande. Cathrin Frisemo är aktuell med boken ”Wifl-Work in Fake Life – Din guide till det digitala arbetslivet ” som handlar om just detta.

Ett digitalt arbete innebär att du på något vis använder dig av en enhet där du kan koppla upp dig till nätet med exempelvis wi-fi. Själva arbetet sker dock på olika sätt, beroende på vad du jobbar med – men nästan alla arbeten använder sig av det på något vis menar Cathrin.

– Alla är med i det digitala arbetslivet på något vis. Vissa har hela sitt arbete digitalt, men även busschauffören är med på ett hörn med sin GPS till exempel. Jag har dock i min bok mest fokuserat mig på de som jobbar 70 – 80 % digitalt, förklarar hon.

Vidare menar hon att omställningen kan vara svår för de som inte växt upp med den nya tekniken, men att den är väsentlig.

– En del jämför digitaliseringen av arbetslivet med den omdaning av arbetslivet som industrialiseringen innebar, och det går att göra det lätt för sig om man bara vet knepen, säger hon.

Effektivisera och förenkla

Det absolut viktigaste personlighetsdraget för att enklare lyckas med ett effektivt arbetssätt är nyfikenhet tror Cathrin. Andra saker som är viktiga är öppenhet för förändringar och källkritik. Utan dessa kan det vara svårt att våga pröva något nytt, se alla möjligheter och skilja på vad som är till din fördel och vad som är mindre fördelaktigt.

– Man måste känna sig fram själv genom tekniken för att hitta det som är enklast för en själv. En del gillar PC och en del gillar Mac till exempel och det är precis likadant med program och appar. Man får hela tiden tänka på sina arbetsuppgifter och vilka verktyg det finns för att uppnå dem – kanske har det kommit något nytt? Försök hålla koll på marknaden, men var noga med vad du sprider. Allt kan spridas – se till att sprida rätt, tillägger Cathrin.

Allting handlar helt enkelt om att aldrig sluta leta för att hitta det som känns rätt och enkelt för dig i ditt arbete. När du väl har hittat det är fördelarna många.

– Det är miljövänligt, kostnadseffektivt och praktiskt. Du kan sitta var du vill och arbeta, bara du har uppkoppling. Du når fler människor och allting går mycket fortare när du fått ett hum om vad du gör och har hittat rätt verktyg – därför är det så viktigt att vara nyfiken, berättar hon.

Cathrin höjer dock ett varnande finger om stressen som kommer av att ständigt vara uppkopplad, och med stressen försämras sömnen och ger ett nedsatt immunförsvar.

–  Sätt gränser! Bestäm vilka tider du ska vara uppkopplad och försök håll dig till dessa. Se det som en vanlig arbetsdag, man brukar säga att man ska arbeta cirka 40 timmar per vecka. Gör du bara det är alla fördelar dina, avrundar Cathrin.

Slutligen, Cathrins 5 tips för dig som vill arbeta digitalt

  1. Ha självdisciplin – arbeta inte ihjäl dig och lär dig varva ner och koppla bort.
  2. Utgå från dig själv och dina arbetsförhållanden när du letar verktyg.
  3. Fundera över vilka tider du arbetar bäst och arbeta därefter.
  4. Våga sats och slunga dig hejdlöst ut – det är enda sättet…
  5. … men gör det så enkelt som möjligt för dig.

Trackbacks

  1. […] “Effektivisera ditt digiala arbete” SocialaMedier […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: