Sociala Medier, vad är poängen egentligen?

| Av: Marielle Palm [utbildare och coach] |

Marielle Palm

Marielle Palm

Varje dag arbetar jag i olika former med att hjälpa människor att stärka sitt personliga varumärke. De ska inte längre söka jobb utan istället erbjuda det som de är grymt bra på. För visst är det så att både du och jag är grymt bra på något? Ja, till och med på ganska många saker.

Ändå är det många som tycker att det är jobbigt att börja växa och prata om sig själv i termer av att vara bra och vad de har att erbjuda. Många reagerar dessutom genom att säga att ”vi kan ju inte säga att vi är bättre än någon annan”, något vi fått lära oss ända sedan vi var små. Men bara för att vi är grymt bra på vissa saker innebär det inte att inte andra också är grymt bra på något, ja, kanske till och med på samma saker som du och jag. Genom att visa att du tror på dig själv så ökar också din attraktionskraft hos andra.

RÄDLSAN FÖR SOCIALA MEDIER

Är det ett sviktande självförtroende som också skapar en del rädsla i att synas ute i sociala medier som exempelvis Facebook, LinkedIn, Twitter och Youtube? Kanske, kanske inte. Jag märker dock att många jag arbetar med även här är rädda för att våga ta fram sitt bästa jag, visa upp sig och att börja nätverka och ta kontakt med någon som man aldrig haft kontakt med tidigare. För visst är det lite farligt därute… Och det kan ju hända en massa farliga saker när vi syns på Internet. Men vad kan egentligen hända om du vågar tänka nytt, göra annorlunda och visa andra vad du är bra på även där ute på Internet? Tänk om det leder till framgång…

Idag visar undersökningar på ungefär att varannan högt uppsatt chef googlar på potentiella medarbetare i en rekryteringsprocess. Rekryteringsprocessen börjar med andra ord inte i det ögonblicket som du ser en annons utan långt tidigare. Om chefer redan då börjar googla på sökord som matchar din profil och på så sätt hittar fram till dig kan det spara enormt mycket – både tidsmässigt och ekonomiskt.

Just därför kan det, om du är en aktiv arbetssökande, vara en stor fördel att ha en profilsida i LinkedIn. Internet blir ett allt viktigare sätt att ta sig vidare i karriären. Dessutom har du, som har en välformulerad profilsida, stor möjlighet att bli upptäckt av en arbetsgivare som är på jakt efter din kompetens. Det är viktigt att du lägger upp genomtänkta sökord i din beskrivning av dig själv.

REKRYTERING VIA SOCIALA MEDIER

När nästan hälften av Sveriges befolkning har ett Facebook-konto, som fallet är idag, finns det självklart en anledning för alla företag att fundera på hur de bäst ska nå så många som möjligt. Så du bör därför fråga dig hur du ska använda möjligheten att synas där ute så effektivt som möjligt. För visst skulle det väl vara synd om du inte jobbar på att ha en professionell bild av dig på olika forum, så att andra kan hitta dig och läsa om dig och det du är grymt bra på?

Andra möjligheter med att vara ute på olika sociala forum är att det är lätt att hålla kontakt med människor, lätt att utöka dina kontakter, mingla runt (e-mingel), ge och få råd och tips, hitta viktig information om till exempel din bransch (trender, forskning, företag, nyheter i branschen).

BYGG DIN STRATEGI FÖR ATT SYNAS PÅ SOCIALA MEDIER

Är du arbetssökande så är det viktigt att du till exempel skapar en välformulerad profilsida på LinkedIn. Just välformulerad gör att du lättare blir hittad av till exempel en arbetsgivare. Viktigt är att du också släpper din rädsla för att synas där ute. Jobba för att hitta en strategi som fungerar för dig.

NÅGRA AV FORUMEN PÅ SOCIALA MEDIER OCH DERAS SYFTE

Här är ett axplock av de forum som finns ute på Internet och syftet med dessa sidor:

–  LinkedIn hjälper dig att på ett professionellt sätt nätverka och fördjupa olika slags relationer. Här kan du också hitta olika intressegrupper i vilka du kan diskutera och få svar kring gemensamma frågeställningar. Nätverket gör det lätt att rekommendera personers kunskaper och färdigheter i yrkeslivet. Det är också ett allt vanligare forum att leta efter personal på för en arbetsgivare/rekryterare, liksom det blir vanligare att även använda det för att hitta andra slag av affärskontakter. Du skulle kunna se LinkedIn som ditt digitala CV på nätet, där du visar ett profilfoto, din yrkeslivserfarenhet, utbildningar, övriga meriter och specialiteter.

–  Facebook är ett forum som gör att det lätt att både ha och ta kontakt med familj och vänner. Det är också lätt att engagera sig i olika dialoger och grupper, bland annat genom att konversera och dela dina erfarenheter, foton, filmer etcetera.

–  Twitter ger uppmärksamhet till många människor genom att du skickar ut korta tankar här och nu. Det erbjuder också möjligheten för dig att dela med dig av värdefulla inlägg och länkar.

–    YouTube – här kan du dela med dig av dina upplevelser genom kortare filmer som du tagit eller delar med dig av från någon annan.

NÅGRA AVSLUTANDE ORD OM ATT VÄLJA ATT SYNAS UTE I OLIKA SOCIALA MEDIER

Nästan varje dag frågar jag även någon av de jag möter om de bara nätverkar eller om de faktiskt bygger de nätverk de verkligen vill ha. Visst krävs en del mod att se sig själv med nya ögon och att börja ta för sig på olika sätt, men vinsten är enorm. Poängen med att vara på sociala medier är nämligen just att det kan vara en ingång till ett nytt jobb eller att du hittar vänner med liknande intressen och att du visar din kunskap inom något specifikt ämne.

Lycka till nu med ditt eget arbete med att bygga upp din strategi och ditt personliga varumärke för att synas och mingla ute i sociala medier.

Comments

  1. Jag jobbar själv med research på ett konsult och rekryteringsföretag – och då jag tillhör den lite yngre generationen här så är internet (t.ex. Linkedin) det verktyg jag använder mest. Som en förstasortering/gallring. Visst går mitt jobb ut på att ringa på tips, få mer tips, telefonintervjua och läsa CV’n – men jag tjänar oerhört mycket tid på att gallra ner antalet personer jag ska ringa till kanske 100 istället för 500. Om någon inom relevant bransch har ett uppdaterat ”CV” på Linkedin som visar vad dem gör/gjort så ringer jag självklart den personen innan jag ringer växeln till ett företag för att fiska telefonnummer till personer jag inte vet något om alls.

  2. Intressant och kortfattad beskrivning av de största sociala nätverken och syftet med dessa.
    Tack för uppmuntrande och tänkvärda ord.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: