Varför ska man ha en gillasida på Facebook?

| Av: Sofhia Wirström |
| Foto: Alex Wayne |

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

En gillasida blir som en liten ”hemsida” för företaget eller personen ifråga, det blir en sida där du kan förmedla ditt budskap, prata med dina kunder eller samarbetspartners. Du kan berätta om dina värderingar och vem du är på ett mer brett plan än att du endast säljer någonting. Det kan bli kommunikationsplattformen där du kan kommunicera med de som följer dig menar Nina Jansdotter, beteenedevetare, författare och coach, som är mycket aktiv på Facebook.

– Alla som erbjuder någonting kan ha nytta av att marknadsföra sina tjänster via Facebook. Där kan du till exempel berätta om hur du arbetar, samt ge lite tips och prata om trender inom området du håller på med. Framförallt ska man vilja följa dig för att du faktiskt ger någonting av dig själv och din kunskap till dina följare, säger Nina och fortsätter:
– När du har någonting konkret som du vill sälja kan du också givetvis lägga ut det på sidan; det kan vara erbjudanden av olika slag, men det kan inte vara för mycket ”sälj” hela tiden, för då blir din gillasida helt enkelt inte intressant att följa.

En gillasida kräver aktivitet

Det är viktigt att man följer upp och interagerar med sina gillare. Det är det som är en del av hemligheten enligt Nina.

– Sen ska det som sagt inte vara för kommersiellt heller, för om du har en sida där du bara vill sälja någonting blir det som man ser på tv-reklam eller något annat. Man vill zappa sig förbi eftersom att man inte är intresserad utav sidor där innehavaren bara säljer hela tiden.

Istället menar hon att man kan knyta sidan till någonting där du företräder ett intresse eller något som är större än det du själv vill sälja. Tricket är, enligt henne, att man ska vara kreativ; man måste omväxla och lyssna. Du behöver se vad som fungerar för att du ska kunna hitta din egen stil.

– Du bör inte heller vara för förutsägbar på din sida, då kan det bli som så att ”jaha, det här har jag redan läst” eller ” det är samma hela tiden”,  du måste göra något oväntat ibland också. Du behöver kommunicera med hjärtat också – vi är alla människor och vill därför följa människor, inte enbart ett varumärke. Vi vill med andra ord prata med en annan människa; vi vill lära känna en annan människa, och även om det är ett företag vill vi lära känna människorna på det företaget. Det är det som intresserar oss, fortsätter Nina med stor entusiasm.

Därför anser Nina att det är bra om företag tar fram starka företagsledare eller experter som frontfigurer på sina gillasidor. Då får dessa fronta företaget utåt; de blir som ikoner, vilket är vad som många tycker är spännande att ta del av.

Omvärldsbevaka hur andra gör

Det är också bra om du omvärldsbevakar eftersom att du då ser hur andra skriver – eller inte skriver – på sina sidor.

– Du ska inte apa efter någon annan, utan omvärldsbevaka snarare för att du ska se vad som verkar fungera än att härma. Kika gärna på de som har stora sidor och notera hur de skriver. Lär dig även av dem som inte verkar klara detta lika bra. Vad verkar det vara som inte fungerar?

Att skaffa förebilder menar Nina är en bra idé; hon brukar själv göra det när hon försöker lära sig någonting.

–  Det är så otroligt bra att titta på hur andra gör, inte bara för att man ska kopiera utan mer för att man kan plocka olika tips och idéer och sen hitta sin egen ton. Det handlar mycket om ”learning by doing”; man kan inte endast lära sig genom att planera hur man ska kommunicera, man måste ge sig in i det och testa och våga göra misstag, förklarar Nina och fortsätter:
– Be vänner och bekanta som är villiga att stötta dig att kommentera och gilla på sidan innan du öppnar upp sidan för andra. Jag själv brukar göra på det sättet när jag startar en gillasida. På så sätt får du bra feedback på stilen på sidan och det blir lite liv och rörelse och inte lika tomt när du ska börja bjuda in fler utanför din närmsta krets.

Hur gör jag för att få många gillare?

– I högerspalten finns en rullista där du kan bjuda in vänner till sidan om du är administratör; börja med att bjuda in dem som kan tänka sig stötta sidan du startat. Ett annat bra sätt är att skriva på din egen privata sida att ”jag har startat/skapat en ny gillasida, den handlar om det och det, gilla gärna, dela gärna till dina vänner”.

Nina berättar också att man även kan köpa annonser på Facebook och på så sätt puffa lite extra för sin sida. Hon berättar vidare att hon aldrig gjort det själv hittills, men att det finns flera av hennes samarbetspartners som har gjort det med väldigt gott resultat. Nina funderar på att testa och se om det blir stor skillnad och i så fall vilken budget som skulle krävas.

– Om man vill ha många gillare snabbt och man har en budget för det ska man absolut prova. Som med all annan annonsering i tidningar kan man lika gärna ha reklamen på Facebook.

Nina menar vidare att det är viktigt att man fyller på med intressant material så att många människor vill kommentera och gilla. Detta eftersom att då ser deras vänner att de har interagerat med din sida – och blir då nyfikna. Kanske har de till och med delat en uppdatering som du gjort. På så sätt görs gratisreklam för din sida och fler blir sugna på att ta en titt, sedan brukar det gå av sig självt menar hon.

Sammanfattande råd från Nina Jansdotter:

1. Fundera på vilka tips, råd, inspiration det vill säga vad kan du ge följaren.

2. Tänk att du företräder en bransch och något större än bara dig själv och ditt företag och skriv om trender och så vidare i din nisch.

3. Dela sedan din gillasida med dina vänner, testkör den innan du slår på större.

4. Skaffa förebilder inte för att kopiera utan för att skaffa inspiration.

5. Var aktiv, lär dig vad följaren vill ha och växla mellan olika typer av inlägg så det inte blir för förutsägbart och samma hela tiden.

Comments

  1. Hej Nina!
    Bra guide! Jag har en del facebook pages som jag byggt helt organiskt (dvs inte en krona på reklam). Jag har märkt att ett av de bästa sätten att få en aktiv sida är att posta saker som verkligen får sidans fan att engagera sig och att det bästa sättet (enda sättet?) att komma på vad det är att pröva att posta många olika sorters poster för att se vad som funkar och inte funkar! Här gäller det också att tänka utanför boxen!
    Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: