Dags att lyfta varandra

| Av: Linda Mathiasson |

Linda Mathiasson

Linda Mathiasson

Idag finns du inte om du inte finns på sociala medier och det är även den här vägen som många finner både jobb, samarbete och uppdrag. Sociala medier har ökat informationsflödet, men också demokratin då det går att finna både personer, organisationer och myndigheter här, vilket ökat tillgängligheten och minskat avstånden mellan instanser och människor. Det finns dock baksidor med sociala medier och en av dessa är att mobbningen har fått ytterligare ett forum.

Mobbning har alltid funnits och kommer sannolikt att finnas en lång tid framöver. Skillnaden mot tidigare är att de som mobbar har fått ytterligare ett forum att komma åt sitt offer – via sociala medier. Tidigare så fanns det en frizon för den som mobbades, men med dagens teknik och kommunikationsvägar så får mobbaren lätt möjlighet att fortsätta mobba även på fritiden i den mobbades hem. För den som mobbar så gäller det att även få med sig andra som är emot sitt utvalda offer – för utan medlöpare så får själva mobbningen inte samma effekt. För den som mobbas så är det oftast värre med medlöparna som tyst står och ser på än vad mobbaren själv är: Den som mobbar vet man är emot en, medan man inte har en aning om var någonstans de som hejar på i tysthet finns.

Baksidan med sociala medier är att den som mobbar har ett antal vänner som gillar och pushar det den skriver. Ibland tror jag att en del inte ens läser det som står utan bara trycker på gilla även om budskapet som sägs är kränkande. Samtidigt som det är många som ser och inte accepterar och säger ifrån så är det oftast de som blir blockerade för att de inte håller med eller till och med försöker vända det till att det är den som mobbas som är den som kränker.

Jag har reflekterat över att det är starka, drivande och framgångsrika personer, ofta kvinnor, som utsätts för näthat. Kvinnor har alltid haft en tendens att vara hårda mot varandra och om det visar sig att någon är bättre än ens vän så kommer avundsjukan och tjuvnypen fram. När det gäller män så lever vi fortfarande i ett patriarkatiskt samhälle med ojämnlikhet. När kvinnor tar plats och är drivande så blir de ett hot och med denna snedvrida samhällssyn finns det alltid någon som har dålig självkänsla och som inte tål att någon är bättre än vad de är.

Om all denna drivkraft och energi istället fick användas där den gör bäst nytta så är jag övertygad om att vi skulle få en betydligt mer tillåtande psykosocial miljö och ökad acceptans för andra. Det är dags att börja lyfta varandra för att stärka både oss själva och varandra. Här fyller sociala medier en stor funktion; så länge de används på rätt sätt så skulle det gå att motverka mobbning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: