Ett kreativt möte

| Av Johanna Järvstråt |

Tor Sjödin

Tor Sjödin

Tor Sjödin, civilingenjör och aktuell med appen ”iRezQ”, har en bakgrund som tydligt tyder på ett sinne för affärer. Med erfarenhet som täcker att ha jobbat 12 år inom stora företag och 16 år som egen företagare och har startat 12 företag – och aldrig drivit ett i konkurs – kan man minst sagt säga att Tor har lyckats på många sätt i företagsvärlden. Här berättar han om vikten av – och hemligheten bakom – ett kreativt möte i företagande.

Ett kreativt möte är enligt Tor ett möte där nya idéer och lösningar diskuteras i syfte att förbättra och förändra, beroende på vad du vill uppnå. Men hur skapar man egentligt ett sådant?

– Jag tycker det är viktigt att välja rätt miljö när man ska ha möten som ska vara skapande och kreativa, berättar Tor. Här är det ofta en fördel att hyra in någon som håller samman det hela och att man åker bort från sin vardagsmiljö, där det finns god service och övernattningsmöjlighet, så att man slipper tänka på praktiska logistiska problem under den kreativa processen.

Väl på plats i den rätta miljön för ditt möte är det enligt Tor viktigt att se till att mötet kan ske ostört samt att det sker en gruppindelning där varje grupp utser en talesman. Talesmannen har till uppgift att se till att alla i gruppen får sin röst hörd, men också att lyssna och sammanställa och presentera förslag och resultat som gruppen kommit fram till. Varje möte bör i sin tur börja med brainstorming:

– Tänk aldrig ”det där har nog någon annan redan tänkt på eller uppfunnit”. Uppmuntra alla att delta i den kreativa processen på företaget och gör det till en sport inom företaget att bidra med kreativa lösningar. Premiera bra idéer och tala om för alla att de premieras. Ett företags framtid bygger på att man hänger med i utvecklingen, fortsätter han.

Att inse vikten av kreativa möten och nå bra resultat

När en brainstorming skett kan det vara bra att välja ut ett fåtal av idéer som man sedan bygger vidare på. Väsentligt är dock att gruppdynamiken inte kommer till skada. Tor förklarar:

– Du får aldrig håna någon som kommer med en idé; alla idéer ska tas emot och alla ska uppmuntras till att tänka till. Med rätt gruppledare som har rätt instruktioner så kan du lättare undvika att någon blir hånad. Det är också viktigt att avdramatisera det hela genom att man har trevligt tillsammans – kanske till exempel inleda med något som lättar upp stämningen. Ju mer personer som känner sig bekanta med varandra, desto större är chansen att man kan komma fram till bra och konkreta idéer utan hämningar.

På så sätt tror Tor att resultatet av det kreativa mötet kan bli tillfredsställande. För att detta kreativa möte sedan ska utvecklas till ett samarbete mellan dig, ditt företag och en utomstående part, är ett bra knep att inte visa alla idéer som kommer upp på en gång menar Tor. Presentera istället några utvalda idéer medan du håller inne med resten – då blir det anledning för ett nytt möte.

– Ett personligt möte är alltid viktigt. Det är mycket sällan som man gör stora affärer utan att ha träffat beslutspersoner – det uppstår alltid mer dynamik i det fysiska mötet än om ni bara skicka korrespondens till varandra, förklarar Tor.

Andra tips Tor har att ge är att vara väl förberedd med fakta, marknadsundersökningar och statistik, så att nyttan med din idé och ditt förslag tydligt framgår. Det nya mötet bokar du sedan in innan kunden går.

– Ibland ska kreativa möten styras upp så att man håller sig till kärnproblemet, men ibland är det lika viktigt att låta fantasin spela fritt. Det bästa sättet att förutspå framtiden är att själva uppfinna den, avslutar han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: