Lär dig skriva som en copywriter

Malin Hankin

Malin Hankin

| Av: Johanna Järvstråt |

Hur ser processen ut när man ska skriva en säljande text? Malin Hankin, copywriter, vet hur viktigt det är med bra och genomtänkta texter. Hon har koll på de vanligaste misstagen men också tipsen på hur man bär sig åt för att texten ska framföra det man vill.

Det första du bör göra är att fundera över vad det är som du vill säga med din text – vilket syfte du har. För att syftet ska nå fram ordentligt måste du dessutom formulera budskapet utefter vem du skriver till. Du som skribent måste därför definiera vilken målgrupp texten ska tala till, samt vilka människorna i målgruppen faktiskt är.

– Man måste lära känna målgruppen, förklarar Malin. Vilka beteenden, förutsättningar och prioriteringar har den? Oavsett målgrupp är det viktigt att förstå att det är en människa som vi ska sälja till.

Fortsättningsvis måste du välja rätt medium – eller kanal – för din målgrupp. Det medium som du väljer för din text bör användas frekvent av målgruppen och passa budskapets personlighet. Är budskapet av en mer seriös natur kanske ett seriösare medium passar bäst. Det gäller med andra ord att ditt valda medium är attraktivt för din målgrupp och passar bra ihop med ditt budskap.

– Olika kanaler ingriper olika texter. Genom att utnyttja kanalernas personlighet kan budskapet föras fram på bästa möjliga sätt och på så vis få kunden att agera på det vis vi vill, fortsätter Malin Hankin.

Under skrivandets gång

När målgruppen och syftet är fastlagt är det dags att välja själva innehållet i texten. Argumenten som förs fram bör tala för syftet och till målgruppen, vilket resulterar i att argumenten kritiskt måste väljas ut. Det gäller alltså att lyfta fram de faktorer som målgruppen söker efter hos en produkt – trots allt ska texten inte bara övertyga dem om att de behöver denna tjänst eller produkt, utan att de behöver just din tjänst eller produkt.

Även språket väljs efter målgruppen, precis som ton och stil. Hur vill de vi riktar oss till bli tilltalade? En annan faktor som påverkar innehållet är utrymmet.

– Beroende på om det är pressrelease, hemsida, flyer eller annons har man olika mycket plats. Det är då viktigt att fundera över hur mycket man kan ta upp och hur mycket man kan gå in på varje argument. Ibland får man kanske korta ner för att få plats med det man vill, spinner Malin vidare.

Har du mycket plats är det å andra sidan en god idé att gå in på detaljer och måla upp alla egenskaper med produkten eller tjänsten. Det man då bör tänka på är snarare hur man på bästa sätt ska formulera sig för att texten ska behålla sin röda tråd trots detaljerna. Men bara för att du har mycket plats att ta av betyder det inte alltid att det bästa är att använda den. Malin förtydligar:

– På en hemsida kan man bre ut sig hur mycket man vill, men då är det viktigt att man tänker till och frågar sig ”gagnar det här mitt syfte eller blir det lika bra att bara ha en tiondel av det här?”.

När du känner dig klar

När en text till slut tagit form är det dags att bearbeta det som skrivits. Här är det viktigt att fundera över om du kan formulera dig på ett bättre sätt, om texten är lättläst och förståelig, eller om det finns något överflödigt som kan tas bort. Du ska helt enkelt se till att din text framför det du vill utan sidospår.

– Jag brukar tänka mig att det ska vara en följd, att det ska vara ett enda rinnande vatten så det ena hela tiden leder till det andra, tipsar Malin.

Men det är inte bara den röda tråden du ska leta efter, utan även slarvfel:

– Det är vanligt att man gör stavfel, syftningsfel, grammatiska fel och särskrivningar, fortsätter hon. Ett annat problem är texter som underskattar sin målgrupp eller som försöker lura läsaren till köp med exempelvis underliggande hot som ”sista möjligheten att köpa nu”. Texter som får läsaren att tänka ”tror de seriöst att jag kommer gå på det här?” är inga bra texter.

Att vara självkritisk och korrekturlästa det man skrivit är med andra ord viktigt, detta inte bara för att din text ska sälja utan även för att texterna kommer att ligga kvar någonstans där människor konstant tycker till. Tycker man att det är svårt att vara självkritisk kan man be någon om hjälp som man har förtroende för, anser Malin.

Fem ”heta tips” från Malin

Slutligen, för att skriva en bra text enligt Malin ska du:

1. Ha ett tydligt syfte och formulera det utefter hur din målgrupp vill bli tilltalad.

2. Har du svårt att komma igång? Börja skriva ner det du ska skriva om, vänta inte på inspiration utan bara sätt igång. Det är först när texten är klar du behöver vara noga och bearbeta den.

3. Anpassa dig efter kanal och målgrupp – tänk på format, språk och struktur.

4. Var konkret och följ en tydlig röd tråd som är enkel att hänga med i.

5. Det är lätt att bli hemmablind! Korrekturläs din text och ta hjälp av omgivningen genom att låta utomstående ge dig feedback.

Comments

  1. Tack! Detta var en givande lista! =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: