Så undviker du ”Facebook-depressionen” med Rockstjärnestatus!

| Av: Cecila Kärvegård |

Cecilia Kärvegård

Cecilia Kärvegård

Att Facebook gör oss deprimerade är en rubrik vi möter i media lite nu och då. Självklart köper vi det och tror att det faktiskt är så – att människan blir deprimerad och mår dåligt av att se dessa ständiga statusuppdateringar av alla lyckliga vänner som har obegränsat med tid, pengar, resurser. Som har helt perfekta liv med den perfekta partnern, de perfekta barnen och de perfekta vännerna. Sedan jämför vi då detta med våra egna liv, som inte alls är lika perfekta och glammiga som alla andras på Facebook, Twitter, bloggar och andra plattformar. Inte konstigt man blir deprimerad när alla har det så bra, eller? Det har också skrivits artiklar om att det ljugs väldigt mycket i sociala medier och att det där perfekta som alla visar upp bara är en fasad som man av olika anledningar presenterar.

Men, det är faktiskt helt oviktigt om det som skrivs är lögner eller sanningar för det är faktiskt inte det som dina vänner skriver som gör dig deprimerad utan det är hur du väljer att tolka det som du läser. Det är också här som Rockstjärnestatusen kommer in, för med hjälp av den kommer jag, föreläsare och författare, i den här artikeln visa hur du undviker att bli deprimerad via sociala medier. När du har maxad Rockstjärnestatus så kan inte ens de mest perfekta livsskildringarna göra dig deprimerad eller irriterad. Att ha Rockstjärnestatus är att ha en skön självkänsla, bra självförtroende, tillit till dig själv, självdistans och förmågan att inte bara hylla dig själv utan även kunna hylla andra och deras framgång. Härligt va?

Det som händer i oss när vi läser om alla andras lyckliga och perfekta liv är att vi jämför med oss själva och våra egna liv och genast ser vi att våra liv inte alls är så lyckliga, glammiga, perfekta eller fantastiska som alla andras. Det som är så fascinerande är att vi drar paralleller som inte alls är självklara. Vi drar slutsatser som inte ens är sanna och dessa slutsatser är sällan till vår fördel. Vi kan ta ett exempel; Facebook-vännen Anna lägger upp en bild från sitt sovrum där hon inrett så ljuvligt i perfekt Shabby-Chicstil. Alla hyllar hennes sovrum och tycker att Anna är helt fantastisk som har gjort så snyggt i sitt sovrum, det gör säkert även du.

Inom dig startar nu en process där du börjar tänka på hur ditt eget sovrum ser ut; helt alldagligt och trist, några kalsonger och skitiga strumpor på golvet, tråkiga gardiner och fullbelamrade nattduksbord som sett bättre dagar. Du kommer fram till att Anna är en väldigt duktig människa som har ett så fint sovrum och du är en mycket sämre människa som har ett så tråkigt och ostädat sovrum. Slutsats: Anna är bra = du är dålig. Att du sedan har lagt ner all din tid på att hjälpa din svärmor som varit sjuk eller att du haft fullt upp med att göra i ordning trädgården till ett fantastiskt uterum, eller att du har lagt ner massor med tid på något som du verkligen brinner för tycks du liksom glömma bort. Du glömmer också bort att du är totalt ointresserad av inredning och aldrig skulle vilja lägga ner så mycket tid på att inreda ditt sovrum, utan du lägger bara fokus på din slutsats; att Anna är en bättre människa än du.

Vi är så snabba att dra paralleller till våra egna liv och ser genast allt det som vi inte har, inte är eller inte gör och som vi tror att vi vill ha, vara eller göra, eftersom att vi då blir lika bra människor som Anna med flera. Det sticker liksom till i magen av avundsjuka: Jaha, nu åker de på solsemester igen, nu bygger de om poolen, nu är de på picknick, cykeltur, de motionerar, äter nyttigt och lever sina perfekta liv och här sitter jag med putmage utan pengar till semester, punktering på cykeln, griniga ungar, en blekfet man, en skål ostbågar, massor med mygg och inget träningskort. Vi reflekterar inte över om vi verkligen vill ha, vara eller göra det som vi läser om hos våra vänner, utan vi ser bara att just det saknas i våra liv och vi tror därmed att det vi ser är det som krävs för att vara accepterad och en del av gruppen.

Så det är alltså helt oviktigt hur hög sanningshalten är i det du läser för det som skapar depressionen finns inom dig. Men, det finns en hel del du kan göra för att undvika att det här sker. Ja, förutom att undvika sociala medier då, vilket inte är något roligt alternativ. Och visst vore det helt suveränt att kunna Facebooka utan att riskera att bli deppig bara för att dina vänner lever så perfekta liv?

  1. Sluta! Undvik att direkt göra en jämförelse med dig själv och ditt eget liv när du läser uppdateringar som du vet kan få dig deppig. Deras liv har inget med ditt att göra och dina vänner skulle göra det de gör oavsett hur ditt liv ser ut.
  2. Hylla! Hylla dina vänner och deras framgångar även om det de lyckats med sticker dig i ögonen och får dig att känna dig som en mycket sämre människa. Berätta för de hur glad du är för deras skull och försök verkligen att känna det också.
  3. Dela! Dela med dig av det dina vänner skriver och delar med sig av. Kom ihåg att du blir glad av att göra andra människor glada.
  4. Logik! Så fort du känner negativa känslor inför en väns statusuppdatering så ska du tänka logiskt. Betyder det Anna skriver att du automatiskt blir en sämre människa? När dina andra vänner läser det Anna skrivit tänker de då automatiskt att ”oj vad bra Anna är men hon, (du) är mycket sämre”? Delar Anna med sig av sin framgång bara för att göra dig ledsen, sur, irriterad eller deppig?
  5. Bygg! Det är viktigt att du har en bra självkänsla och att du är trygg i dig själv för då har du mycket lättare att se att du är helt perfekt som du är – oavsett hur alla andras liv ser ut.
  6. Äkta! Var äkta i din närvaro i sociala medier och försök inte verka bättre än vad du är. Det går alldeles utmärkt att vara personlig utan att vara för privat, så äkta betyder inte att du ska hänga ut alla dina skelett i garderoben. Människor i ditt nätverk kommer att uppskatta det väldigt mycket.
  7. Stjärna! Bli en Rockstjärna på att glädja dig åt andra människor. Gör en rejäl ansträngning i att sätta dig in i dina vänners lyckokänsla när de når framgång. Så när Anna skriver om hur lycklig hon är med sin man så ska du inte dra parallellen till din relation, som vid en jämförelse från din sida säkert är mycket sämre. Sätt dig istället in i hennes sits och känn efter hur glad hon måste vara. Lär dig att dela andras glädje för att faktiskt förgylla ditt liv och sätta guldkant på din egen vardag. Det är en härlig känsla att kunna glädjas åt andra människor och ökar faktiskt dina förutsättningar för att själv bli lycklig.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: