Omvärldsbevakning och varumärkesbyggande via sociala medier

| Av: Caroline Blondell |
| Foto: Jenny Beckman |

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter

Nina Jansdotter föreläste på Kunskapsdagarna för ett fullsatt Scandic Star i Lund om sin personliga resa, som också utvecklade hennes personliga varumärke. Det tar tid att få fram ditt varumärke och det finns en del att tänka på för att du ska sticka ut med ditt budskap.

– Människor innehar många olika ”jag” som man kopplar samman ju mer man lär känna sig själv, samtidigt som man lär sig att anpassa sina ”jag” till omgivningen, säger Nina Jansdotter beteendevetare och coach. Nina är även författare och har, trots sin dyslexi, blivit en mycket framgångsrik sådan.

I sitt arbete använder Nina sociala medier av flera anledningar, till exempel för att hjälpa andra när de ska bygga sitt personliga varumärke. Sociala medier är även ett bra hjälpmedel för Nina de gånger som hon behöver hjälp med att komma vidare med sitt arbete.

– Det är viktigt att ta hjälp av varandra, på så sätt stärker man också varandras varumärke och främjar varandras talanger istället för att stjälpa varandra. Släpper du fokus på att ”de som gillar mina inlägg på Facebook, endast de ska jag gilla tillbaka”, blir det otroligt mycket lättare att bara vara dig själv. Då kan du också ”låta det bra komma till dig”, berättar Nina.

Via sociala medier pågår en ständig omvärldsbevakning. Många personer använder kanalen regelbundet för att delge information, som medverkar till ökad kunskap. På sociala medier kan man även få reda på personers drömmar och tankar om livet.

– Vi kan inte läsa varandras tankar. Därför är det viktigt för dig att berätta vad du drömmer om att göra. Hur ska omgivningen annars känna till vad du vill få ut av livet? Berätta för andra vad du brinner för. Låt andra uppmärksamma dig för det du gör och är bra på. Våga visa din passion eftersom det är då du börjar utveckla ditt personliga varumärke, säger Nina.

Det finns en del personer som hoppas på att någon annan ska fixa allt för dig. Andra har svårt att kliva utanför trygghetszonen.

– Håller du dig kvar vid det gamla och ”bekväma” får du svårare att utvecklas. Våga istället ta steget och gör det du vill göra – gör det du brinner för. Det ger dig positiv energi och omgivningen märker av ditt engagemang. Det visar att du har en vilja och ambition, vilket stärker ditt varumärke, tillägger hon entusiastiskt.

Självkänslan är en otrolig styrka för dem som hittat den inom sig själva. Känner du att du duger precis som du är och känner att du är värdefull? Är svaret ja, då mår du bra inuti och självkänslan är hög.

– Det är viktigt att du hittar dig själv när du ska marknadsföra dig själv. Ta först och främst reda på vem du är och vilka värderingar du har; då får du svar på vad du kan och vad du vill. Det hjälper dig att våga visa vem du är. Du får det också enklare att bygga ditt personliga varumärke på ett tydligt sätt, förklarar Nina.

Fundera först på vilket syfte du har med du vill göra innan du börjar marknadsföra dig. Se till att det är ett bra syfte som har betydelse för dig och din tjänst eller produkt.

– Sätt alltid upp en plan som beskriver hur du ska gå tillväga när du bygger ditt varumärke. Kom ihåg att hålla dig till den planen eftersom den hjälper dig att ta dig framåt på ett konstruktivt sätt. Känner du att du det går trögt så är det lämpligt att ta en ”time-out” ett tag eller be andra om hjälp. Det är okej att både lyckas eller misslyckas för det är så du utvecklas, avslutar Nina.

Nina Jansdotters tips när du bygger ditt varumärke via sociala medier:

  • Givers-gain, ”ge och ta” är den stora hemligheten i  att lyckas med ditt personliga varumärke. Du lär snart märka att ger du något så kommer du också att få tillbaka.
  • Lev som du lär. Det är otroligt viktigt att stå för vem du är och vara ärlig med vem du är, annars kan folk misstro dig – vilket i sin tur kan resultera i att ditt varumärke blir drabbat.
  • Ha ett starkt personligt varumärke så att andra vill rekommendera dig. Spridning på detta sätt är bra marknadsföring för ditt varumärke.
  • Ju mer känd du blir desto mer avundsjuka människor kommer du att stöta på längs vägen. Därför är det viktigt att ha personer i din omgivning som sprider bra energi runt omkring dig. Var positiv till din framgång och undvik att låta dig påverkas av negativa yttre faktorer som till exempel hot eller avundsjuka.
  • Hjälp andra människor utvecklas; följ andra människor i deras resa och ta del av den. Det finns alltid mer att lära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: