Lär dig skriva effektiva texter på nätet

| Av: Mia Pettersson |

Malin Hankin

Malin Hankin

Idag plockar vi fram tipsen på hur du skriver effektiva texter. Det du ska tänka på när du skriver texter som riktar sig till andra än dig själv och tipsen på formuleringar för just din målgrupp. Malin Hankin från HankinCopy och mästare på effektiva texter ger oss tipsen.

Malin förklarar för mig att det som är viktigt att tänka över är varför du skriver och målgruppen du riktar dig mot.

-Vad är det du vill uppnå med texten?, frågar Malin mig. Din text kommer  att se annorlunda ut beroende på om texten ska underhålla, sälja någonting eller informera.

Är det meningen att texten skall underhålla, sälja eller informera?

Utifrån din målgrupp och syftet med texten kan du välja skrivspråk. Vem riktar sig texten till, frågar Malin, och förklarar att val av textspråk är viktigt beroende på vem du skriver till. Malin förklarar:

– Skriver du en text som riktar sig till jurister, där du vill vara deras jämlike och uppfattas på deras nivå, kan det vara smart att använda sig av termer och uttryck de själva använder sig av i branschen. Men om du skriver en text som används inom juridik och vill förmedla detta till personer som inte är insatta inom juridik kan det istället vara ett smart drag att använda sig av ett enklare språk. Det handlar om att göra medvetna val i texten för att nå ut till läsarna.
– Tänk noga igenom vilka dina läsare är, vad de har för intresse i texten och ta ett beslut därifrån. Om en text inte skrivs efter sina läsare kommer texten inte att nå ut, förklarar Malin vidare.  Läser du en blogg så vill du i regel lära känna personen bakom bloggen, och då kan bloggaren göra ett medvetet val att skriva efter sitt talspråk, sätta en personlig prägel på sin skrift.

”Det är viktigt att kunden känner igen sig, att där finns en helhet”

Oavsett vem du skriver din text till eller syftet med den, se till att du har samma textspråk genom hela texten, från början till slut. Det samma gäller olika hemsidor eller nyhetsbrev från företag.

– Det är viktigt att kunden känner igen sig, att där finns en helhet, berättar Malin.

När texten är färdig så är det dags för redigeringen. Tänk över innehållet, och ta bort det som är överflödigt. Lyft fram frågeställningar i texten från läsarens synvinkel, för att se till så ingenting viktigt är missat. Ställ dig frågorna utifrån syfte och målgrupp. Finslipa på formuleringar och meningar i texten. Läs gärna texten högt och smaka på orden. Desto mer tid och arbete det läggs på texten ju bättre blir den.

Malin ger tipset att gå på workshops och få feedback för den som är nybörjare och vill utvecklas. Det är både roligt och lärorikt. Det ger en möjlighet till att utvecklas och få respons på sitt skrivande. Och det är framförallt kul att träffa andra människor som också har skrivandet som intresse.

Som avslutningsord säger Malin att det viktiga är att det är roligt och att man får lov att vara kreativ genom arbetet med texten.

Malin Hankins 5 effektiva tips:

  • Tänk över din målgrupp
  • Vad är syftet med texten
  • Formulera dig efter läsarna
  • Lägg ner tid på redigering
  • Ha kul!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: