”Nätverkandet gjorde det möjligt”

969930_569978836380630_164658040_nChrister Edman är en kreativ entreprenör som har drivit ”Creman Innovation” sedan 1987. Han är en certifierad nätverkare som värdesätter att etablera relationer på nätet högt.
– Utan nätverkandet skulle jag inte haft några uppdrag alls, förklarar han.

Det började med jobb inom logistik och inköp, sedan har han jobbat sig uppåt. ”Creman Innovation”, som är en sammanslagning av Christer Edmans för- och efternamn, är hans eget företag. Han tog patent på namnet för 25 år sedan för att vara säker på att han var ensam om det. Genom arbetet har han en hel del olika uppgifter men hans främsta uppdrag är att facilitera andra – i värderingar, visioner och att använda sociala medier – dock inte som en frilansande coach.
– Jag har velat ha en säker anställning så att jag kunnat försörja min familj, förklarar han. Därför har jag varit fast anställd under alla år. Jag samarbetar med kreativa och smarta människor som ger mig inspiration att skapa lösningar för att hjälpa organisationer och individer att hela tiden utvecklas.

En självlärd och certifierad nätverkare
Men det såg inte alltid så ljust ut för Christer. Han valde att sluta studera efter högstadiet och forsatte sedan istället på Komvux, men det var där något förändrades. Han bestämde sig för att själv lära sig det han ville kunna och det lönade sig. Han har bland annat arbetat på IBM som projektledare och lösningsexpert i sju år samt på Ericsson som verksamhetsutvecklare i tre år. Han är engagerad i Rotary som assisterande Public Image Coordinator för Sverige, medlem i PR & Medlemskommittéen för Stockholmsområdet och inkommande president för Rotary Järfälla. Förutom detta är han även med på över 30 olika plattformar på internet. Han har intresserat sig för  beteendevetenskap och filosofi i över 30 år och certifierade sig som nätverkare 2012.
– Jag letar alltid upp de bästa, försöker etablera kontakt med dem och se om man kan hjälpa varandra, berättar han. Att bara synas på nätet är en sak men hur man tar hand om varandra tycker jag är att nätverka.

Innehållet är det väsentliga
Den första gången som Christer kom i kontakt med internet var i början av 90-talet då han började med att göra hemsidor, delta på nyhetsbrev och mailinglistor samt chattade aktivt. Några år senare började han själv utbilda personal i hur man använder internet. 2008 uppmanades IBM:s personal att börja använda sociala medier och LinkedIn blev snabbt en favorit, med alla yrkesmänniskor som deltog i diskussionsgrupper. Nätverkandet som egen företagare var dock en svårare bit.
– Jag funderade mycket över hur man skulle göra, avslöjar han. Skulle man springa runt med visitkort eller fanns det någon enklare lösning? Stefan Molander, på Referensakademin, presenterade en för mig. Han hade gått en certifieringsutbildning till nätverkare som också jag bestämde mig för att gå 2012 .
Christer använder nätverkandet främst för att arbeta strategiskt med nätverkande och marknadsföring idag men menar samtidigt att det inte finns något dåligt nätverkande, sålänge man inte lägger för mycket fokus på tekniken man använder.
– Att nätverka i sociala medier är bra men man får inte glömma att verktygen bara ska fungera som ett medel och inte är grejen i sig, menar han. Självklart ska man lära sig tekniken också men det är innehållet som är det viktigaste. I grunden handlar det om att se möjligheter och få människor att vilja dela vidare det de har.

”Börja med dig själv”
Christer kategoriserar alltid sina nya kontakter och tycker att det rätta sättet att arbeta på är utifrån och in.
– Det är viktigt att kunna se vart olika personer hör hemma, anser han. Först tittar man vad de jobbar med, sen ser man över deras visioner och värderingar. Detta är A och O.
Han menar att det är lätt att gå in i något för att sedan upptäcka att man inte kan stå för det men att detta kan undvikas om du börjar med dig själv – tar reda på dina egna visioner och värderingar samt funderar över vilken målgrupp du vill nå ut till. Att utvärdera och kontinuerligt reflektera över vad man gör och varför är också något han värdesätter högt. Han anser att frågor som ”Vad vill du med din verksamhet?”, ”Vad har du för personliga värderingar?” och ”Vad står ditt företag för” kan underlätta avsevärt.
– Om jag sedan känner på något sätt att ”Det här kan jag inte stå för” så fortsätter jag inte det samarbetet, fastslår Christer. Det gäller att välja sina kunder och samarbetspartners.

Vill utrusta framtidens ledare
Sommaren 2010 lämnade Christer IBM och kände att han ville fokusera på sin egen kunskap och kompetens samt passionen för nätverkande med människor. Det var viktigt för honom att ha gjort de saker han föreläste om innan han stod inför människor och pratade då. Så känner han även nu:
– Det är en trygghet. Jag kan tala i vilket sammanhang som helst så länge jag har gjort det själv.
Christers vision är att skapa kreativa miljövänliga lösningar för barn, ungdomar, äldre, sjuka och kommande generationer. Därför är han ute på skolor, träffar ungdomar och föreläser för dem. Han är även den svenska representanten för ICAF – International Child Art Foundation, en organisation som jobbar med kreativa och empatiska förmågor hos barn och ungdomar.
– Grundaren av organisationen hade googlat och hittat mig på nätet, förklarar Christer. Han tyckte att jag hade både kreativitet och IT-kunskaper vilket skapade en intressant kombination.
Detta ledde sedan till att han åkte till ”World Childrens Festival” tillsammans med sin sambo och son samt fyra elever och två lärare i Washington D.C. Det var över 15 000 besökare där, från 71 olika länder, under tre dagar och eleverna fick presentera sina framtidsdrömmar i form av allt ifrån diskussionsforum och bloggar till bilder och videor.
– Det kändes väldigt fint att kunna göra gott i samhället samtidigt som jag kunde kombinera det med affärsmässig verksamhet, sammanfattar Christer.

Christer_WCF 166060_570009529710894_682884361_n

Kvinnor som inspirerar
Det finns många nätverkande människor som Christer ser upp till. Nina Jansdotter, karriär-coach och sociala medier-guru på framförallt Facebook, är en av dem.
– Hon bjuder in och tar med folk genom att få dem att känna sig välkomnade, förklarar han. Jag tycker att hon är ett riktigt skolexempel.
En annan kvinna han inspireras av är Kim Garst, som var hans coach i USA under fyra månader. De träffades via Facebook och han följde henne på Twitter. Från att ha haft 15-20 000 följare så har Kims följare idag stigit upp till 145 000. Då Christer själv kände att Sverige inte var moget för hans nätverkande begav han sig till USA för att lära sig mer av henne.
– Jag har besökt henne två gånger bara det senaste året också, berättar han. När jag har varit med i hennes grupper och integrerat så har jag fått väldigt goda kontakter och vänner, vilket är riktigt kul.

Män som peppar
Men Christers har även manliga förebilder. Gary Vaynerchuk upptäckte han när han var på väg mot USA för att närvara på en konferens och såg att denne man skulle vara huvudtalare.
– Jag hade ingen aning om vem han var då eller hur stor han var i hela världen, skrattar Christer. Men han visade sig vara en otroligt bra och inspirerande person som skrivit böcker och videobloggar!
Anton Hörnfeldt är namnet på ytterligare en man som Christer rekommenderar andra att följa. Det är en författare, designer och New York-bo som jobbar med att sprida kunskap om ätstörningar och diskrimineringar. Han växte upp i Härnösand och blev utsatt för mobbning i skolan på grund av att han är homosexuell. Mobbningen i sin tur ledde till att han drabbades av anorexi.
– Nu hjälper han andra genom att föreläsa och skriva om det helvete som han själv var i, berättar Christer. Han är helt suverän, 21 år och har redan åstadkommit så mycket!
Christer hjälper honom som sociala media-konsult och förklarar att de har de funnit varandra på ett personligt plan samt samarbetar mycket.
– Vi hjälper varandra och ser till att allt blir så bra som möjligt. Han hade det minst sagt jobbigt i skolan och jag blev själv relegerad efter någon vecka när jag gick i fyran så jag vet hur det är att bli mobbad av både barn och vuxna, men det som har varit emot en kan man använda som sina styrkor istället. Nu hjälper vi andra genom svårigheter.

För de som har börjat men gärna vill förstärka sitt nätverkande har Christer också några värdefulla tips:

  • Gå på nätverksträffar! Kolla upp vem som är ledare för de olika grupperna och om de delar dina värderingar och visioner. Sen är det bara att gå med och våga ta initiativ.
  • Gå med i digitala grupper som har samma visioner och värderingar som du! Titta efter vilka som är de ledande i grupperna, alltså de som är mest aktiva. Börja följa dem och fundera över ”Vad kan jag dela, som någon annan gör, som är riktigt bra?
  • Tänk inte att du ska ut med det du gör utan uppmärksamma istället andra först! Sedan kan du bidra med det du har att ge.
  • Våga! Tänk ”Jag ska så högt upp jag kan” och ”Det gör jag nu, inte sen”.
  • Var kreativ och se till att du inte fastnar! Nätverkandet utvecklar sig hela tiden, försök att hitta nya vägar och se till att just du har något nytt och unikt att komma med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: